Restaurisani film "Dan četrnaesti" Zdravka Velimirovića prikazan u Kanu 1Foto: EPA-EFE/ FRANCK ROBICHON

Restaurisana kopija filma „Dan četrnaesti“ reditelja Zdravka Velimirovića, iz 1960. godine, prikazana je u okviru oficijelnog programa festivala u Kanu i to je treći film kojim se Jugoslovenska kinoteka predstavlja u prestižnom programu Kanski klasici na festivalu u Kanu.

U saopštenju se navodi da je pola veka posle premijernog prikazivanja na Kroazeti, publika u nedelju uveče pogledala to izuzetno Velimirovićevo delo, za koje je scenario napisao Borislav Pekić.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić ukazao na značaj ostvarenja koje je obeležilo početak takozvane zlatne ere jugoslovenskog filma, navodi se u saopštenju Kinoteke.

Film je kompletno restaurisan u Srpskom filmskom arhivu (Jugoslovenskoj kinoteci), naveo je Pantelić i podsetio na izuzetne uloge koje su u tom ostvarenju u produkciji Lovćen filma ostvarili Nikola Popović, Karlo Bulić, Mira Stupica, Olga Spiridonović, Rahela Ferari.

Posle „Skupljača perja“ Aleksandra Saše Petrovića i „Ko to tamo peva“ Slobodana Šijana, čije su restaurisane kopije prikazane 2017. odnosno 2020. godine, „Dan četrnaesti“ je treći film u programu Kanski klasici na festivalu u Kanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari