Uspešna godina za Savremenu galeriju u Zrenjaninu završava se izložbom slika umetnika koji su obeležili poslednji, jesenji saziv Likovne kolonije Ečka, nakon čega sledi izložba enformela, poslastica za ljubitelje slikarstva. Izložbene aktivnosti tokom cele godine bile su brojne, prostor je osavremenjen i renoviran a Jelica Milivojev, portparolka Savremene galerije podseća da je u ovom prostoru organizovano 25 postavki savremenih autora.

Uspešna godina za Savremenu galeriju u Zrenjaninu završava se izložbom slika umetnika koji su obeležili poslednji, jesenji saziv Likovne kolonije Ečka, nakon čega sledi izložba enformela, poslastica za ljubitelje slikarstva. Izložbene aktivnosti tokom cele godine bile su brojne, prostor je osavremenjen i renoviran a Jelica Milivojev, portparolka Savremene galerije podseća da je u ovom prostoru organizovano 25 postavki savremenih autora. Prva izložba crteža održana je 15. januara gde su predstavljeni zrenjaninski umetnici – Milica Bjelanović, Milan Solarov i Duško Kirćanski, koji su izneli svoje stavove o umetnosti, društvu i vremenu u kojem žive. Druga izložba je Koste Bogdanovića, koji je predstavio objekte u prostoru. Vlasta Nikolić, Milivoj Štulović i Pal Dečov izložili su slike nastale poslednje dve godine. Biljana Bakaluca se predstavila objektima i instalacijama pod nazivom „Špijuniranje“, gde je špijunka simbol ustaljenog načina života sa digitalnom fotografijom u centru objekta. Sledila je izložba grupe autora – Činč, Miloš Tomić, Žolt i Danijel Kovač, Andrej Leko, Snežana Skoko, Milena Ristić (Srbija), Andrej i Julija Velikanova (Rusija). Izložbu „La vita e belissima“ realizuje Miroslav Masin fotografijama i video-radom.
„Crteži iz privatnih vojvođanskih kolekcija – Pabla Pikasa, Huana Miroa i Salvadora Dalija, ostavili su najveći utisak na publiku, što govori podatak da je izložbu videlo preko 3000 posetilaca. Zorica Bajin Đukanović izložila je fotografije roka koji je rađao slobodu i individualno pravo na posebnost. U Noći muzeja izložene su grafike iz fonda UK Ečka – Zrenjanin. Kao najvažniju izložbu izdvojila bih Sedmo Bijenale akvarela u okviru kog je organizovana višemedijska i studijska izložba iz fonda Savremene galerije UK Ečka – Zrenjanin. Bijenale akvarela je internacionalnog karaktera, gde je učestvovalo 130 autora, a izložbe je posetilo preko 3500 ljudi. Organizovano je i Bijenale akvarela za osnovce,gde su dodeljene i tri ravnopravne nagrade učenicima“, ističe Jelica Milivojev.
Krajem leta predstavljeni su mladi zrenjaninski umetnici Bojan Milosavljević, Gabrijela Parigros, Rastko Stefanović, Tijana Titin, Aleksandra Erdeljan, Bojan Đukić, Bojan Dojkić, Nemanja Popović, Ivana Rackov, Dušan Marinković, Andrea Ivanović. Autori su se predstavili crtežima, slikama, fotografijama i skulpturama. Istog meseca Šejma Prodanović se predstavlja izložbom „Konstrukcija doma“ sa temom dom i porodične veze u savremenom društvu. Usledile su izložbe Milana Blanuše, Vladana Radovanovića, Dobrivoja Rajića, Milutina Mićića… Sada je u Savremenoj galeriji izložba podnazivom „Slika 2007. UK Ečka – Zrenjanin“ .U ovoj koloniji boravilo je sedam umetnika: Goran Despotovski, Milan Blanuša, Lidija Marinkov-Pavlović, Nina Todorović, Čedomir Vasić, Milan Nešić i Duško Kirćanski.Svaki umetnik nakon završetka kolonije ostavio je po dva svoja dela Savremenoj galeriji koja su i izložena. Savremena galerija godinu završava dvadesetpetom izložbom, koju otvara u ponedeljak, 24. decembra u 19 sati, a na njoj će biti predstavljeni enformeli iz bogate zbirke UK Ečka – Zrenjanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari