Izložba Mire BrtkeFoto: Dušan Petkovic

Izložba Mire Brtke „Budućnost je iza nas“ postavljena je u Rimu i trajaće sve do 8. septembra, te ako u narednih mesec dana posećujete Italiju, ne propustite priliku da pogledate ovu nesvakidašnje lepu postavku u Nacionalnoj galeriji moderne i savremene umetnosti, nadomak Vile Borgeze.

Naime, po nekom nepisanom pravilu, u ovo doba godine stanovnici Rima ustupaju svoj grad neumornim i na visoke temperature otpornim turistima iz celog sveta. U ovogodišnjoj kulturnoj ponudi izdavaju se tri izložbe velikih svetskih umetnica: Luiz Buržoa (Louise Bourgeois) u Galleria Borghese, Karla Akardi (Carla Accardi) u Palazzo delle Esposizioni i Mira Brtka u Nacionalnoj Galeriji Moderne i Savremene umetnosti. Glamur ceremonije svečanog otvaranja retrospektivne izložbe umetnice iz Srbije, upotpunili su brojni visoki predstavnici političkog establišmenta, kulturne elite i starog plemstva Italije.

Prema rečima samih kustosa Nacionalne galerije, retrospektivna izložba Mire Brtke privlači nesvakidašnju pažnju publike, tako da već sada evidentno obara rekord posećenosti za ovo doba godine.

Izložba Mire Brtke
Foto: Dušan Petkovic

Na dva nivoa u impozantnom prostoru značajne italijanske institucije kulture, našlo se preko stotinu radova, nastalih upravo u Rimu, čime se Mira Brtka potvrđuje kao jedna od velikih evropskih umetnica druge polovine dvadesetog veka. Da bi ste došli u priliku da budete okruženi njenim delima morate proći kroz veličanstveni špalir sačinjen od remek dela velikih italijanskih umetnika: Đakomo Bala (Giacomo Balla), Umberto Bokoni (Umbreto Bocconi), Piero Manconi (Piero Manzoni), Lućo Fondtana (Lucio Fontana), naspram dela velikana svetske umetnosti: Pablo Pikaso (Pablo Picasso), Henri Mur (Henry Moore), Endi Vorhol (Andy Warhol), DŽekson Polok (Jackson Pollock), i mnogi drugi.

Rame uz rame sa Pikasom, Murom, Vorholom i Polokom: Retrospektivna izložba Mire Brtke u Rimu 1
Foto: Dušan Petkovic

Povodom postavke, direktorka Nacionalne galerije, Renata Kristina Macantini navela je da „…izložba dokumentuje neiscrpnu kreativnu žilu, od monohromatske čistoće gotovo zen belih slika prelazi na uzbudljivu i emocionalnu upotrebu boje, na platnima i kolažima, od zavarene skulpture dolazi do linearne skulpture od žičane konstrukcije, dela sa vezovima vodi bez prekida do modnog dizajna“.

– Ova izložba odaje počast jednoj izuzetno značajnoj umetnici druge polovine dvadesetog veka – istakla je Macantini.

Izložba Mire Brtke
Foto: Dušan Petkovic

Profesor Jerko Denegri primetio je da je „ovo zaista velika stvar, zato što je izložba organizovana u ovako važnoj instituciji u Rimu, te, na ovaj način mi kao da prisustvujemo nekoj novoj integraciji Mirinog opusa i cele grupe Illuminacion u italijansku umetničku sferu.

– Izložba „Budućnost je iza nas“ koliko god da predstavlja veliki omaž pre svega samoj umetnici, kao njena retrospektiva, na neki način kao da želi da pokaže da je Rim u to vreme predstavljao međunarodnu scenu i da jedna umetnica koja je došla iz druge sredine, je upravo u Rimu mogla izgradi ovako impozantan opus – primetio je Denegri.

Za ovu retrospektivnu izložbu stručni tim Fondacije, na čelu sa Ivanom Mitićem, izdvojili su 120 umetničkih dela, iz heterogenih opusa Mire Brtke. Doživljaj jedinstvenog umetničkog univerzuma Mire Brtke omogućava nam izuzetna izložbena postavka Miroslava Rodića. Za upečatljiv utisak postavke pobrinuo se prof. arhitekta Franko Purini, koji je instalacionim kreiranjem izložbenog prostora doprineo da se istakne karakter izložbe, koja bez sumnje osvaja pažnju, kako struke tako i publike.

Izložbu prati iscrpna monografija na engleskom i italijanskom jeziku, sa tekstovima likovnog kritičara Save Stepanova, kustosa Anđela Bukarelija (Angelo Bucarelli) i Ludovike Rosi Purini (Ludovica Rossi Purini). Isti je dostupan i u Beogradu i može se pronaći u Arte Galeriji na Andrićevom vencu br 12.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari