Filmovi Puriše Đorđevića, Paskaljevića, Predraga Golubovića...: Počinje revija najboljih ostvarenja "Zastava filma" 1Foto promo

Revija „Klasici Zastava filma“ svečano će biti otvorena večeras u 20.30 h, u Atrijumu Kapetan Mišinog zdanja, premijerom filma „Herojska 549. motorizovana brigada – Operacija strela“ u režiji Marka Kamenice, a ovom manifestacijom obeležava se 75 godina jedne od najpoznatijih producentskih kuća u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Organizator revije, zajedno sa „Zastava filmom“ je Centar beogradskih festivala koji slavi 10 godina postojanja, a kako se ističe u najavi, nakon 75 godina postojanja „Zastava film“ nastavlja da se bavi proizvodnjom igranih dugometražnih i kratkometražnih, dokumentarnih i nastavnih filmova, informativnih emisija i TV spotova.

Uz podsećanje da važi za jednu od najvažnijih filmskih kuća na ovim prostorima, s više od dve hiljade zabeleženih ostvarenja, organizatori ističu i da je Vojska, pored borbenih sposobnosti uvek negovala i kulturne vrednosti, pa je tako „Zastava film“ već 75 godina u sastavu naše vojske.

„Istorija vojne kinematografije vezuje se za 1916. godinu kada je naredbom vojvode Petra Bojovića u Solunu formirano odeljenje koje u svom sastavu ima kinematografski deo. Bogatim produkcionim i umetničkim opusom „Zastava film“ se svrstava među najvažnije institucije jugoslovenske i srpske kinematografije“, navodi se u saopštenju.

Revija koja će se naći pred našim filmofilima ima nakoliko tematskih celina – Klasici Zastava filma, More, Prvi svetski rat, Drugi svetski rat, Animirani filmovi i NATO agresija.

Od utorka, 11.juna, na programu su kratki filmovi „Vetar u jedra“, „Galeb“, „Galebom na šest mora“, „Na vez“, „Mornarica pobeđuje“, „Maškare od mora“, „Podmorničari“. U narednim večerima zakazana su ostvarenja Predraga Golubovića „Biografija Jozefa Šulca“, „1918-1968“ i „Ratnik“, odnosno „Rado Srbin ide u vojnike“ Dragana Elčića, „Toplički ustanak“ Dragana Miloševića.

Tu su i „Španija naše mladosti“ Zdravka Velimirovića, „Umrli su s brodom“ Stjepana Čikeša, kao i ostvarenja Gorana Paskaljevića „Deca“, „Desetina na bienalu“ Slobodana Novakovića, „Fragmenti Jugoslavije iz 1941“ i „Grob u žitu“ Puriše Đorđevića…

Pred publikom će biti ukupno 44 igrana, dokumentarna i kratka filma, projekcije su svake večeri u 20.30 časova, a reviju 23. juna zatvara premijera igrano-dokumentarnog filma „Drava se ne predaje“ u režiji Nikole Lorencina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari