Ka zdravijem i pravednijem društvu: Rezime13. Mikser festivala 1Foto; Promo 13. Mikser festival

Trodnevni susreti kulture, umetnosti, društvenih i urbanih tema, 13. Mikser Festival pod sloganom „Mikrotaktike“ održan je proteklog vikenda u Dorćol Platzu i Prostoru Dereta

Od 23. do 25. maja Mikser je okupio više stotina stručnjaka, kreativaca, poslovnih ljudi i aktivista koji su kroz panele, predavanja, radionice i umetničke instalacije delili sa prisutnima svoje mikrotaktike ka boljem, zdravijem i pravednijem društvu.

Konferencijski deo programa je otvorila Plamena Halačeva, zamenica zamenica šefa EU Delegacija u Srbiji.

Kroz platformu Next Gen Design, podržanu od strane EU koju predvodi Mikser – u saradnji sa još četiri evropska festivala dizajna iz partnerskih gradova – Barselona, Beč, Skoplje i Amsterdam, preispitali smo pitanja cirkularnosti, održivog dizajna i uloge starih zanata kao neprocenjive zaostavštine u kreiranju rešenja koja će nam predstaviti dizajneri buduće generacije.

Festival je svečano otvoren u večernjim časovima i to pesmom hora „Svi UGLAS“ koji čine deca i mladi iz osetljivih društvenih grupa, a veče je završeno nastupima mlade pop atrakcije Zhive i benda „Ljubičice“.

Drugi dan festivala u Prostoru Derata bio je posvećen Urbanoj laboratoriji i razmeni znanja i iskustava arhitekata, urbanih planera, donosioca odluka, ali i brojnih aktivista i građana zainteresovanih za unapređenje javnih površina.

Visoka predstavnica Svetske banke iz Vašingtona, Mega Mukim iznela je uvodno izlaganje zasnovano na istraživanjima o stanju životne sredine u regionu, kako ono utiče na zdravlje, psihički stres, ali i biznis potencijal, kao i niz preporuka da se kroz uvođenje prirodom inspirisanih rešenja u gradovima svi ovi aspekti unaprede.

Gosti iz Srbije, regiona, Italije, Poljske, Danske, Austrije, Argentine, Kolumbije su ovaj skup učinili izuzetno relevantnim u međunarodnim okvirima.

Paralelno u Dorćol Platzu saradnja između Miksera i „Velikih priča“ rezulturala je sjajnim i veoma posećenim panelima koji su „oživeli“ online format „Velikih priča“ i približili autore publici koja je uživala u verbalnim bravurama Ante Tomića, Draže Petrovića, Rumene Bužarovske, Željka Panteliaća, Bajage, Branka Rosića….

Poslednjeg dana festivala, u okviru saradnje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija, razgovarali smo sa našim poznatim glumcima Brankom Petrić i Slavkom Štimcem, Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti građana Brankicom Janković i Džonom Mosotijem, direktorom UNFPA za region.

Iako je Mikser festival tredicionalna talent platforma u gotovo svim kreativnim disciplinama, nisu zabotravili,  kako skreću pažnju, ni svoje najstarije sugrađane.

„Govorili smo o starima i poboljšanju njihovog života, podsticanju kreativnosti i međugeneracijske saradnje“

Niz panela i radionica dao je priliku mladima da u javnosti pokrenu njima važne teme i to kroz razgovore o influenserima i odgovornosti u javnom prostoru, mentalnom zdravlju, ulozi mladih žena u preduzetništvu kao i o brojnim poduhvatima kojima su mladi na licu mesta popravljali stvarnost čitave zajednice.

Kroz dva tradicionalna konkursa koji su prethodili festivalu: Ghost Project sa temom „Mikrokosmos“ i Black Box „Bez kompromisa“ pitali su mlade dizajnere i umetnike kakva je njihova vizija željene budućnosti i na šta nikada ne bi pristali.

Zauzvrat su dobili dve izložbe sa ukupno preko stotinu radova i prototipova, a najbolji među njima dobili su i specijalne nagrade, od samostalne izložbe do novčanih iznosa kao stimulansa za dalja istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari