Rezultati konkursa Filmskog centra Srbije za sufinansiranje u 2021. 1Foto: Promo

Podrška za osam projekata, među kojima su novi filmovi nagrađivanih reditelja Angele Šanelek, Ivana Salatića, a iz ove kase najviše stiže Goranu Stolevskom za dramu o romskoj porodici koju će snimati u makedonsko-srpskoj koprodukciji, i koja ima potencijal za svetske festivale

Po predlogu članova konkursne komisije za sufinansiranje manjinskih koprodukcija – reditelja Nikole LJuce, Ivana Ikića i Miroslava Terzića, producenta Zorana Jankovića i generalnog sekretara AFUN Mirka Beokovića, koji je Upravni odbor Filmskog centra Srbije usvojio na sednici 3. novembra, finansijsku podršku za 2021. godinu dobiće osam projekata.

Iz kase FCS najveći iznos će biti dodeljen igranom filmu „Domaćinstvo za početnike“ reditelja Gorana Stolevskog, koji za svoju uzbudljivu dramu o romskoj porodici može da očekuje pet miliona i 900.000 dinara.

Ovaj projekat mladog autora iz Severne Makedinije koji je već ostvario zavidan svetski uspeh, otvara mogućnost za bogat, autentični i provokativni filmski jezik, i ima veliki potencijal, obrazložila je komisija.

Na listi pobednika je i nemački film „Muzika“, kojim nagrađivana rediteljka i dobra poznanica naše publike Angela Šanelek ponovo „ulazi“ u srpsku kinematografiju.

Prethodnim filmom, nemačko-srpskom koprodukcijom „Bio sam kod kuće, ali…“, osvojila je Srebrnog medveda za najbolju režiju na Berlinalu 2019, a mi smo je iste godine upoznali na Festu.

Za novi autorski projekat „Muzika“, koji je komisija ocenila kao neobičan, živ i maštovit prikaz mitske priče o Edipu, Angeli Šanelek iz FCS stiže pet miliona i 700.000 dinara.

Slična podrška očekuje i slovenački film „Iskupljenje“ rediteljke Sonje Prosenc, zabavnu, duhovitu i na momente bizarnu priču koja se takođe bavi porodicom, koja će biti sufinansirana sa pet miliona i 600.000 dinara.

Posle nagrađivanog filma „Ti imaš noć“ (koprodukcija Crne Gore i Srbije ), koji je svetsku premijeru doživeo u Veneciji 2020, Ivan Salatić visoko se kotirao i na ovogodišnjem konkursu – za istorijsku sagu „Otapanje vladara“ crnogorski scenarista i reditelj može da očekuje pet miliona i 100.000 hiljada dinara.

Treća rediteljka koju je komisija FCS stavila na listu pobednika je poznata rumunska autorka Ana Marija Komanesku sa filmom „Horija“, iznenađujuće nežnom i filigranskom pričom o identitetu muškarca koja joj donosi podršku od četiri miliona i 900.000 dinara.

U ovoj trci za sufinansiranje mesto „iznad crte“ dobila su i tri hrvatska filma – igrani „Stric“ reditelja Andrije Mardešića i Davida Kapaca, crnohumorna drama apsurda koja iz srpskog fonda dobija pet miliona dinara, „Blok 62“ reditelja Vanje Vascaraca (četiri miliona i 900.000), i jedini dugometražni dokumentarac koji je ove godine „prošao“ kod komisije, „Tišina pustinje: Dnevnik iz El Šata“ u režiji Ivana Ramljaka (tri miliona dinara).

Zanimljivo je da su među projektima koji su na konkursu za manjinske koprodukcije ostali „ispod crte“ (ukupno 32), i novi filmovi poznatog hrvatskog reditelja Zvonimira Jurića („Četvrti kralj“), grčkog reditelja Harisa Raftogianisa („Reka“), slovenačkog reditelja Janeza Burgera („Posmatranje“)…

I Lazar Ristovski scenarista

Na istoj sednici 3. novembra, UO FCS prihvatio je i predloge konkursne komisije – književnice Ljubice Arsić, reditelja Nenada Pavlovića i Marka Đorđevića, scenarista Jovana Markovića i Nebojše Pajkića, profesora FDU, za finansiranje unapređenja i razvoja filmskih scenarija.

U ovom izboru, podrška od 300.000 dinara stiže za devet igranih i dokumentarnih filmskih priča – „Naoko, memento mori“ Ane Došen, „1996: Zlatna kaciga“ Strahinje Madžarevića, „Rođen u cvetu livada“ Ane Vučićević, „Pre nego što zaspim“ Senke Domanović, „Petra, Petar, Petarda“ Natalije Avramović, „Tomina nedelja“ Bogoslava Apostolovića, „Mileva“ Selene Stanković i „Lunjevice“ Zorice Simović.

Zanimljivo je da je kao scenarista „prošao“ i Lazar Ristovski, kome 300.000 dinara stiže za „Ribara i balerinu“, priču o vremešnim ljubavnicima u vreme NATO bombardovanja.

Komisija nije dala „zeleno svetlo“ za čak 53 scenarija, među kojima su i priče dokazanih autora, Koste Peševskog, Vladimira Tabaševića, Hajdane Baletić, Srđana Kneževića…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari