Ridli Skot laureat novoustanovljene Kartijeove nagrade u Veneciji 1Foto promo

Jednom od najslavnijih sinaesta današnjice, Ridliju Skotu, 10. septembra svečano će biti uručena novoustanovljena Kartijeova nagrada (Cartier Glory to the Filmmaker Award) za najboljeg reditelja na filmskom festivalu u Veneciji.

Ceremonija se organizuje u Sali Grande, uoči premijere novog epskog spektakla “Poslednji dvoboj”, koji se na 78. Mostri prikazuje van glavnog takmičarskog programa.

Kako se ističe u zvaničnom festivalskom saopštenju, ova nagrada je “posvećena ličnosti koja je na originalan način doprinela savremenoj filmskoj industriji.

U novom blokbasteru Ridli Skot je okupio “zvezdanu” glumačku ekipu u kojoj su Adam Drajver (Triologija Zvezdane staze),  Met Dejmon (Dobri Vil Hanting, Bornov identitet, Marsovac) i Ben Aflek (Iščezla, Računovođa, Betmen protiv Supermena: Zora pravednika), na čelu sa damom Džudi Komer (Ubiti Iv, Glavni heroj).

Ova istorijska drama u kojoj supruga viteza iznosi teške optužbe za silovanje, u jednoj osobi objedinjuje sve muke ženske opresije 14. veka.
Kralj Čarls VI objavljuje da će vitez Žan de Karuž (Met Dejmon), spor izazvan sumnjom da je njegov štitonoša Žak le Gri (Adam Drajver) silovao njegovu suprugu (Džodi Komer) dok je on bio na ratištu, rešiti surovim dvobojem…

Kako navode italijanski mediji, novo ostvarenje Ridlija Skota očekuje se s velikom pažnjom, jer je on osvedočeni poznavalac epohe i epskih drama, o čemu svedoče njegovi nagrđavivani filmovi Duelisti (1977), Gladijator (2000), Prometej (2012) i Egzodus: Bogovi i kraljevi (2014)…

Među brojnim strukovnim priznanjima koje je dobio, Skotu je 2003. dodeljena i viteška titula za doprinos sedmoj umetnosti.

Posle Venecije, epski spektakl Poslednji dvoboj premijerno stiže u bioskope 14. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari