Ridli SkotFoto: Izumi Hasegawa / PictureLux / Profimedia

Reditelj Ridli Skot jedan ostavio je dubok trag u istoriji sedme umetnosti. Tokom karijer duge skoro pola veka snimio je brojne poznate i nagrađivane filmove, a nedavno je na premijeri filma „Alien: Romulus“ za sajt „Letterboxd“ otkrio koji su mu omiljeni filmovi svih vremena.

Kako prenosi Index, Skot je kao svoje omiljene filmove svih vremena izdvojio „2001: Odiseja u svemiru“ iz 1968. godine reditelja Stenlija Kjubrika, „Ratove zvezda“ Džordža Lukasa iz 1977. godine, svoj film „Blejd Raner“ iz 1982. godine i film „Rat za vatru“ Žan-Žaka Anoa iz 1981. godine.

2001: Odiseja u svemiru

Kao jedan od svojih najdražih filmova, Ridli Skot je izabrao naučnofantastični film Stenlija Kjubrika. Govoreći o filmu, Skot je otkrio sličnosti između filmova „2001: Odiseja u svemiru“ i „Osmi putnik“, izjavivši: „Kompjuter zna da je misija važnija od ljudi. To smo kopirali u ‘Osmom putniku'“.

Oba filma igraju se idejom opasnosti unutar zatvorenih prostora, s pretnjom koja je svugde, ali i nigde. Dok je pretnja u 2001. mašina, u „Osmom putniku“ je reč o vanzemaljcu.

Ratovi zvezda

Sledeći film koji je Skot naveo je „Ratovi zvezda“ iz 1977. godine, sada poznat kao „Ratovi zvezda IV: Nova nada“, što, s obzirom na Skotovu sklonost naučnoj fantastici, nije iznenađenje. Skotova veza s „Ratovima zvezda“ nije se završila samo na stilskoj inspiraciji. Naime, bio je to jedan od ključnih filmova koji ga je podstakao da pokuša da režira blokbaster.

Nakon završetka svojeg prvog filma „Dvoboj do istrebljenja“ iz 1977. godine, koji je bio hvaljen u Kanu, Ridli Skot je planirao sledeći projekt, film „Tristan i Izolda“. No, ubrzo nakon što su „Ratovi zvezda“ izašli, Skotje izjavio da je bio depresivan tri meseca te je u intervjuu rekao: „Kako mogu raditi na ‘Tristanu i Izoldi’ dok ovaj lik radi ovo?“ misleći pritom na Džordža Lukasa.

Blejd Raner

Slavni reditelj je takođe pomenuo svoj naučnofantastični film „Blejd Raner“ kao jedan od svojih favorita, možda iz sličnog razloga kao i „Ratove zvezda“.

Skot nije puno govorio o tome zašto se „Blejd Raner“ nalazi na njegovom spisku, samo je prokomentarisao da je film „postavio temelje za mnoge druge slične filmove u tom žanru“.

Rat za vatru

Poslednji film koji je Ridli Skot naveo bio je „Rat za vatru“, za koga je napomenuo da se ne zna toliko o njemu. Film se dešava u praistoriji i prati prve ljude koji otkrivaju vatru. Skot je rekao o njemu: „Malo ko zna za ovaj film, ali svi bi trebalo da ga pogledaju.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari