Rimska Via Appia je uvršćena na listu UNESCO baštine 1Foto: Kleuske at Dutch Wikipedia

Via Appia, čuveni rimski put iz doba antike koji počinje iz Rima i ide do Brindizija u Apuliji, na kranjem jugu poluostrva, uvršćen je na listu svetske baštine Uneska, saopštila je danas ta institucija UN.

To je 60. mesto u Italiji na toj listi.

Italijanski ministar kulture Đenaro Sangiuliano pozdravio je u saopštenju „odličan rezultat“ koji pokazuje da je Unesko „shvatio izuzetnu vrednost izvanrednog inženjerskog rada Rimljana koji je tokom vekova bio od suštinskog značaja za trgovinu, društvenu i kulturnu razmenu Sredozemlja sa Orijentom“.

Put od više od 500 kilometara izgrađena od 312. godine pre nove ere u doba Klaudija Apija Slepog, rimskog cenzora i konzula, isprva za potrebe kretanja rimske vojske tokom Samnitskih ratova, tri rata koja su Rimljani vodili protiv italskog plemena Samnita u doba rane Rimske republike.

Od tada predstavlja važnu spojnicu Rima prema Grčkoj i istoku povezujući ga sa lukom Brindizi na Jadranu, vijugajući kroz provincije Lacija, Kampanije, Bazilikata i Pulje.

Izgrađen je od blokova lave na temeljima od teškog kamena. Ostaci puta mogu još da se vide u blizini Rima, a arheolozi i dan danas otkrivaju nova nalazišta duž njegove trase.

Pored toga što se održala više od dva milenijuma, Via Appia svedoči o genijalnosti rimskih graditelja. Kada su putevi još bili travnati, blatnjavi i kameniti, smislili su modernu traku, dovoljno široku da se dvoja kola mogu mimoići, okruženu zemljanim trotoarima za pešake i sistemom za oticanje kišnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari