Zgrada Skupstine grada Pirota foto Zoran Panicfoto Zoran Panic

Rimski miljokaz iz trećeg veka nove ere, pronađen kod Pirota, u blizini sela Vojnegovac, prilikom izgradnje Koridora 10, biće postavljen u parku Kale, podno srednjevekovne tvrđave Momčilov grad. To je najavila Gradska uprava Pirota, prenosi agencija Beta.

Ova akcija na oplemenjivanju sadržaja pirotske tvrđave najavljena je za iduću nedelju i koštaće gradsku upravu 280.000 dinara. Krajem marta završeni su radovi na oživljavanju srednjevekovne tvrđave Momčilov grad, kad je ona zvanično i otvorena za posetioce.

Prva faza projekta „Oživljavanje srpske srednjevekovne tvrđave Kale“ obuhvatila je radove u svih pet kula – instaliranje nove elektro i telekomunikacione mreže, postavljanje gromobrana, uvođenje grejanja i ventilacije u suvenirnici.

Najavljena je i druga faza projekta u kojoj se planira nabavka digitalne opreme i sadržaja u preostale tri kule. Radovi su planirani za iduću godinu.

U antičko doba na prostoru današnjeg Pirota nalazio se ruski grad Tures, važna stanice između antičkog Naisa i Serdike – današnjeg Niša i Sofije. Momčilov grad je utvrđenje pored reke Nišave, podignuto je za vladavine kneza Lazara u drugoj polovini 14. veka.

Među prvima je u sednjovekovnoj Srbiji palo pod osmanlijskim napadima, a 1386. u srpske ruke ga je vratio vojvoda Dimitrije. Njegovo osvajanje za Turke je bio jedan od povoda za Kosovski boj tri godine kasnije.

Poprište sprsko-tuskih sukoba, pod osmansku vlast pirotska tvrđava definitivno je pala srednom 15. veka. Utvrđenje je bilo u vojnoj upotrebi sve do prve polovine 20. veka, a 2018. kompletno je rekonstruisano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari