ringo starFoto: universalmusic.rs/Dan Winters

Muzička legenda i devetostruki dobitnik Gremi nagrade Ringo Star objavio je singl „Time On My Hands“ i najavio country album „Look Up“, koji je nastao u saradnji sa Ti Boun Barnetom. Ova zapanjujuća saradnja donosi 11 originalnih pesama, snimljenih u studijima u Nešvilu i Los Anđelesu.

Ringo Star peva i svira bubnjeve na svim numerama i napisao je poslednju pesmu na albumu – „Thankful“, na kojoj mu se pridružuje Alison Kraus.

Ti Boun Barnet je u produkciju albuma uključio neke od Nešvilovih najvećih talenata, kao što su Bili Strings, Larkin Po, Lusijus i Moli Tatl.

Ringova životna ljubav prema kantri muzici je vrlo očigledna i često slavljena tokom njegove legendarne karijere. Izveo je i napisao brojne kantri numere tokom godina sa Bitlsima („Act Naturally“, „What Goes On“, „Don’t Pass Me By“), kao i u ranijim saradnjama sa Rory Storm and The Hurricanes, a 1970. je izdao svoj solo country album, „Beaucoups of Blues“.

Njegova zaljubljenost u ovaj žanr ga je još kao tinejdžera navela u pokušaj preseljenja iz Londona u Teksas, nakon što je saznao da Lightnin’ Hopkins živi u Hjustonu.

„Oduvek sam voleo country muziku. Kada sam pitao Ti Bounea da mi napiše pesmu, nisam ni razmišljao tada da će to biti country pesma – ali naravno, jeste bila, i bila je predivna“ priseća se Ringo.

„U to vreme sam pravio EP i pomislio sam da uradim jedan u tom žanru, ali kada mi je doneo devet pesama znao sam da to mora postati album! Jako mi je drago što smo to uradili. Želim da se zahvalim i pošaljem mir i ljubav Ti Bouneu i svim velikim muzičarima koji su mi pomogli da snimim ovo izdanje. Bilo je pravo zadovoljstvo stvarati album, a nadam se da će biti zadovoljstvo i slušati ga“.

„Volim Stara i način njegovog sviranja i pevanja, kao i njegovu estetiku, otkad mogu da se setim“, izjavio je Barnet.

„On je promenio način na koji je svaki bubnjar posle njega svirao, sa njegovim inventivnim pristupom instrumentu. Uvek je fantastično pevao rokabili, a umeo je i da slama srca pevajući balade. Dobiti priliku da stvaram muziku sa njim je bilo nešto kao ostvarenje 60-godišnjeg sna. Ništa od stvari koje sam postigao tokom svoje karijere se ne bi dogodile da nije bilo njega i njegovog benda. Pored drugih stvari, ovaj album je moj način da izrazim zahvalnost za sve ono što mi je pružio“.

Muzičarev novi album nastao je nakon slučajnog susreta sa Ti Boun Barnetom u Los Anđelesu 2022. godine, kada ga je Ringo Star pitao da mu napiše pesmu za EP koji je snimao u tom trenutku.

Shvativši zadatak vrlo ozbiljno, Barnet se vratio sa devet pesama u kantri maniru i nadahnuo Ringa da krene na put ka albumu „Look Up“ – njegovom prvom kantri projektu nakon više od 50 godina i njegovom prvom dugosvirajućem albumu od 2019. godine.
Ringo Star je dva puta ušao u Rokenrol kuću slavnih, prvo kao član sastava The Beatles, a zatim i kao solo muzičar.

Dobitnik je devet Gremi nagrada, glumio je u više od 15 filmova, dobio Oskara i bio nominovan za Emi nagradu. Ringo je takođe i vizuelni umetnik sa brojnim izložbama iza sebe, a njegov rad „Peace Sculpture“ je na stalnoj postavci u Beverli Hils parku.

U 2022. godini je dobio počasni doktorat na Berkli koledžu, ušao u Musicians Hall of Fame sa Joe Chambers Musicians Legacy nagradom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari