Iako je kiša u petak i subotu veče uticala na posetu, Šabački letnji festival ispunio je očekivanja građana i organizatora. Masimo Savić s prepoznatljivim repertoarom uspeo je da priredi nezaboravno veče u šabačkoj tvrđavi. Nešto manje od hiljadu gledalaca ovacijama je pozdravilo raspoloženog Masima i do perfekcije uvežbani orkestar, tako da je koncert trajao više od dva sata, mada je padala jaka kiša i munje su parala nebo.

Iako je kiša u petak i subotu veče uticala na posetu, Šabački letnji festival ispunio je očekivanja građana i organizatora. Masimo Savić s prepoznatljivim repertoarom uspeo je da priredi nezaboravno veče u šabačkoj tvrđavi. Nešto manje od hiljadu gledalaca ovacijama je pozdravilo raspoloženog Masima i do perfekcije uvežbani orkestar, tako da je koncert trajao više od dva sata, mada je padala jaka kiša i munje su parala nebo. Masimo je obećao da će doći na svaki naredni poziv u Šabac. Ambasador mađarske kulture, Marta Šebešćan insistirala je da peva u staroj tvrđavi iako su sve prognoze govorile da će biti kišovito i prohladno veče. Ali, ona je istakla da je šabačka tvrđava simbol duge istorije koja se mora poštovati. Ona je, takođe, potsetila da svaki narod mora da čuva svoj identitet, i da se u narodnim pesmama nalazi duša i srce tog naroda. Pred oko dve stotine gledalaca, istinskih poznavalaca i zaljubljenika u kvalitetnu muziku, Marta Šebešćan izvela je splet narodnih pesama ne samo iz Mađarske nego i iz okolnih zemalja, kao i iz Srbije. Inače, Marta Šebešćan peva na 27 jezika, pevala je i za japanskog cara i za britansku kraljicu, a nagrađena je Oskarom za izvođenje muzičkih numera u filmu „Engleski pacijent“. Takođe je nagrađena i Gremijem.
Za razliku od ranijih festivala, ovaj peti po redu trajao je najkraće, svega 13 dana, ali sa veoma dinamičnim sadržajima. Izostao je raniji džez i bluz festival, festival stripa, a filmski program sabijen je u jedno veče sa četiri filma. Takođe nije bilo disko-večeri, a muzički program sastojao se iz dobro pogođenih grupa i uzvođača – Van Gog, Kal, Vasil Hadžimabov bend, Rambo Amadeus, Intruder, a u okviru pozorišnih predstava gostovali su Atelje 212, Zvezdara teatar, a za decu su izvedene iste večeri dve pozorišne bajke Pan teatra iz Beograda. Nema još uvek zvanične procene o poseti, ali je sigurno da je Festival posetilo od 15 do 20 hiljada Šapčana. To je nešto manje nego prethodnih godina, ali broj festivalskih dana i budžet od 4.5 miliona dinara bili su ograničavajući faktor. Za ovih pet godina, Festival je umnogome promenio medijsku sliku o gradu, brojna mlada publika pokazala je da ima interesovanja i za druge sadržaje od uobičjenih turbofolkerskih i folklornih, i konačno, grad je izašao na obalu reke od koje je svih ovih decenija uporno bežao. Stara tvrđava postala je istinski simbol grada, atraktivna pozornica, a očekuje se da će uskoro biti u potpunosti renovirana. A, novi ŠLF verovatno će doneti još toga novoga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari