robert taunFoto: NZ / Christophel Collection / Profimedia

Robert Taun, Oskarom nagrađeni scenarista filma Kineska četvrt, preminuo je u 90. godini, objavio je njegov publicista.

Robert Taun je bio nominovan i za scenarije za filmove Holivudski frizer, Poslednji zadatak i Grejstok – Legenda o Tarzanu, gospodaru majmuna.

Taun je po Holivudu bio prepoznatljiv po visokom čelu i punoj bradi, a osim nominacija i Oskara, dobio je i nagradu za životno delo Udruženja scenarista Amerike.

Radio je na brojnim televizijskim serijama, među kojima su The Man from UNCLE i The Lloyd Bridges Show, kao i na niskobudžetnim filmovima producenta Rodžera Kormana.

Svoju šansu dobio je zahvaljujući svom psihijatru koji ga je upoznao sa Vorenom Bitijem, što je dovelo do toga da bude angažovan za doterivanje scenarija za film Boni i Klajd.

Scenario koji su radili Robert Benton i Dejvid Njuman Taun je dopunio, ali njegov doprinos nije bio potpisan i ozvaničen, te je to dovelo do toga da postane traženi pisac iz senke.

Između ostalih, pomagao je na scenariju za filmove Kum i Raj može da čeka, ali je potom konačno dobio i potpise na filmovima Poslednji zadatak i Holivudski frizer.

Kada je na red došao film Kineska četvrt, Taunovo ime postalo je deo večnosti jer se ovaj scenario i danas ističe kao jedan od najboljih ikada.

Takođe, iako je Robert Taun bio protiv mračnog kraja za koji se Roman Polanski zalagao, na kraju je priznao da je to ipak bilo bolje rešenje.

Sama ideja za scenario je došla od Tauna, koji je odbio priliku da adaptira Velikog Getsbija kako bi preradio priču iz knjige Kerija Mekvilijamsa Southern California: An Island on the Land.

„U pitanju je bilo poglavlje pod nazivom Voda, voda, voda i to mi je bilo otkrovenje. Posmislio sam: ‘Zašto da ne napravimo film o zločinu koji je pred svima“, rekao je Taun 2009. godine.

Sama priča o pisanju tog scenarija postala je predmet mnogih istraživanja, jer su mnogi pretpostavili da ga nije pisao samo Robert Taun, nego mu je pomogao prijatelj i bivši cimer Edvard Tejlor.

Robert Taun radio je na mnogim filmovima različitih žanrova

Tokom 1970-ih, Taunov status nije bio najsjajniji i dve njegove režije, Lični rekord i Zora očajnika, nisu dobile baš blistave kritike.

Radio je i nastavak Kineske četvrti pod nazivom Dva Džejka, koji je bio razočaranje i doveo do privremenog raskola sa Džekom Nikolsonom.

U to vreme, pristao je da radi i na filmu Dani Groma sa Tomom Kruzom, koji je poznat po premašivanju budžeta, ali koji ima mnoge fanove.

Kasnije je sa Kruzom radio i na filmu Firma i na prve dve Nemoguće misije, a najskoriji film bio je Upitaj prašinu iz 2006, koji je režirao na osnovu svoje adaptacije knjige Džona Fantea.

Robert Taun rođen je kao Robert Bertram Švarc u Los Anđelesu i oduvek je voleo da piše, a na to je često uticao i period kada je radio na ribarskom brodu.

Pisanje scenarija je uporedio sa pecanjem, jer je ponekad potrebno verovati u konačni rezultat, a ponekad se prosto ništa ne dešava, ma koliko se trudili.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari