Rođendanska izložba u Savremenoj galeriji Subotica 1Savremena galerija Subotica, foto: Natalija Jakovljević

Povodom rođendana, kustoski tim Savremene galerije Subotica je pripredio izložbu “Tragovi prošlosti: 60 godina putovanja kroz umetnost” koja će svečano biti otvorena u četvrtak, 28. aprila, od 18 časova.

Ova postavka predstaviće publici samo mali deo onoga što je u kolekciji Savremene galerije Subotica sačuvano kao vrhunska vrednost umetnosti jednog vremena.

Na izložbi će biti prikazana dela Jožefa Ača, Milana Konjovića, Pala Petrika, Slavka Matkovića, Balinta Sombatija, Verbumprograma, Ferenca Mauriča, Stojana Ćelića, Julija Knifera, Olje Ivanjicki, Saše Tkačenka, Maje Rakočević Cvijanov i Nikole Džafa.

Savremena galerija Subotica počela je sa radom pre tačno 60 godina, odnosno 1962. godine kao gradska galerijska ustanova, tada pod nazivom Likovni susret – Palić. Iako je do danas promenila nekoliko prostora i naziva, njena misija je ostala ista, a to je da pažljivo prati, proučava, kolekcioniše i izlaže umetnost svog vremena.

Na samom početku rada, ustanovljena je i njena kolekcija u kojoj su formirane četiri zbirke: slikarstva, grafike i crteža, keramike i skulpture, i novih medija. U svim tim zbirkama čuva se oko 1.500 umetničkih dela brojnih autora.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari