“Rokenrol je za mene odavno mrtav, samo nas nisu obavestili”: Dvostruki pobednik Gitarijade, Zoran Stojković Stoka za Danas o muzici i čuvenom hitu "Eva" 1Foto: M. S. / Danas

Kada je sada već davne 1979. godine sa grupom iz Niša – Mama Rok, izdao prvi album, nije ni sanjao da će pesma “Eva” biti toliko popularna. To je bio početak jedne uspešne karijere, koja je krunisana dvostrukom pobedom na Gitarijadi u Zaječaru. Sada kaže “da je rokenrol mrtav, samo nas nisu obavestili”.

Pesma “Eva”, grupe Mama Rok iz Niša, koju je pevao Zaječarac, Zoran Stojković Stoka, jedna je od najpopularnijih pesama u bivšoj Jugoslaviji. Prema rečima Stojkovića, ta pesma je bila na drugoj strani kasete, ali je postigla veliki uspeh.

“Druga pesma je trebalo da bude hit sa tog albuma, ali nekako pesma “Eva” najviše se dopala publici, i prevazišla je sve pesme, i do danas se sluša”, ističe Stojković.

Prema rečima Zorana Stojkovića – Stoke, nekadašnjeg pevača grupe iz Niša – Mama Rok, koja je pobedila na Gitarijadi 1977. godine, godinu dana kasnije, u Beloj Palanci on je učestvovao sa svojom grupom “Istok”, i tamo je uspostavljen prvi kontakt sa grupom iz Niša.

“Rokenrol je za mene odavno mrtav, samo nas nisu obavestili”: Dvostruki pobednik Gitarijade, Zoran Stojković Stoka za Danas o muzici i čuvenom hitu "Eva" 2
Foto: Zoran Stojković – privatna arhiva

“Njima je bio potreban pevač, i oni su me pozvali. Tada je u Nišu Goran Bregović služio vojsku i radio je sa njima. On im je kazao da im je potreban vokal, i tako su došli do mene. Bregović je slušao kako pevam, i dopalo mu se. Uradio sam i radio snimke za Radio Niš, a on je to preslušao, i tako sam postao pevač čuvene grupe “Mama Rok””, objašnjava Stojkavić.

Stojkovićeva prva grupa zvala se “Istok”, i nastala je 1977. godine u Zaječaru.

“Grupu su činili Žare – gitara, Grama – bas gitara, Mile Žonke bubnjeve, Daki – solo gitara i ja sam pevao. Nastupali smo na Gitarijadi 1978. godine u Zaječaru ali nismo napravili veliki rezultat, ali na Palilujskoj rok ligi u Beogradu, osvajamo prvo mesto”, govori za Danas Zoran Stojković Stoka.

Sagovornik Danasa kaže da je 1982. godine pobedio na Gitarijadi u Zaječaru sa grupom Crna Ruža.

“Bend su činili: Trajko – bubnjevi, Mića Božin, Daki i ja. I tako mi te godine pobeđujemo. Nakon pobede spremili smo osam pesama za album, ali zbog hiper produkcije pesama u to vreme, ne možemo da dođemo do izvođača. Vreme je prolazilo, albuma nije bilo, i ja sam se brzo vratio u grupu Mama Rok”, objašnjava Stojković.

Jedno vreme nastupao je sa Bregovićem, Čolom, širom Jugoslavije, ali i širom Evrope.

“Na stadion Partizana 1979. godine nastupili smo pred 50.000 ljudi. Sa Bjelim Dugmetom smo nastupali kao predgrupa, pa sa Čolom u Nemačkoj, pa sa Bebekom”, govori Stojković gde je sve nastupao.

Početkom devedesetih godina, on je napustio muziku, ali na nagovor svog prijatelja Momčila Moše Radenkovića, legendarnog gitariste i pevača grupe “Zlatni Prsti”, i osnivača Gitarijade, prihvata da peva sa grupom “Rif” na Gitarijadi u Zaječaru 1994. godine.

“Ja sam prihvatio Mošin poziv, i tako smo pobedili na Gitarijadi. Najbolja pesma je bila Niške curice, a album sa živim snimcima objavljen je 1995. godine. To je jedini živi zapis sa Gitarijade”, ističe naš sagovornik.

“Rokenrol je za mene odavno mrtav, samo nas nisu obavestili”: Dvostruki pobednik Gitarijade, Zoran Stojković Stoka za Danas o muzici i čuvenom hitu "Eva" 3
Foto: Zoran Stojković – privatna arhiva

Nakon toga nekoliko godina Stojković je nastupao sa Mošom, pevajući svoje i njegove pesme.

“Svirali smo i pevali hitove iz Jugoslavije, a u pabu u kome smo nastupali, bilo je teško naći slobodno mesto”, dodaje Stojković.

Na naše pitanje da li planira da se vrati muzici, Stojković uz osmeh kaže “da se sada oženio treći put, i da ima malo dete, i da sada ne može da se bavi muzikom”.

Ljubav prema rok muzici kod Stojkovića, kako on ističe za Danas, se javila preko Gitarijade, koja je počela da se održava u Zaječaru.

“Stanovao sam blizu mesta gde se manifestacija održavala, i stalno sam slušao muziku, i kao dete sam gledao odrasle kako sviraju, i još tada sam shvatio da je muzika moj život”, kaže Zoran Stojković.

Kako on kaže za Danas, na početku muzičke karijere skidali su pesme poznatih stranih i domaćih grupa, a među omiljenim su im bili Indeksi.

“Rokenrol je za mene odavno mrtav, samo nas nisu obavestili”: Dvostruki pobednik Gitarijade, Zoran Stojković Stoka za Danas o muzici i čuvenom hitu "Eva" 4
Foto: Zoran Stojković – privatna arhiva

“Prva grupa koju smo napravili još u osnovnoj školi zvala se “Krva grupa AB”. Nakon toga spojili smo se sa grupom “Istok”, tako da su novi bend činili članovi dva benda”, govori o počecima Stojković.

Prema rečima sagovornika Danasa omiljen pevač mu je Robert Plant – frontmen grupe Led Zepelin, a pored te grupe voli i Dip Parpl.

Na pitanje da li Gitarijada u Zaječaru ima budućnost, Stojković odgovara: “Nema”.

“Gitarijada je sada posvećena gostima, a ne demo bendovima. Gitarijada je nastala tako što je fokus bio na demo bendovima, a danas, oni sviraju kada nema publike”, objašnjava on i dodaje “da se on pita, vratio bi Gitarijadu u zimski period, a da učestvuju samo neafirmisani bendovi”.

On kaže da sada postoje brojni festivali u letnjem periodu, tako da je interesovanje za Gitarijadom opadalo.

“Rokenrol je za mene odavno mrtav, samo nas nisu obavestili. Nadam se da će imati tretman kao sada klasična muzika. Mi novu muziku moramo da poštujemo, a rokenrol imaće tretman kao što sam rekao”, zaključio je naš sagovornik.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari