Ružičasti koncert operske dive Teute Aslani Đurđević sinoć održan u Narodnom muzeju Srbije 1Foto: Danas/Milica Vuković

Udruženje pacijenata obolelih od karcinoma dojke „Budimo zajedno“ obeležilo je sinoć u Narodnom muzeju Srbije Mesec borbe protiv raka dojke, trećim po redu ružičastim koncertom operske dive Teute Aslani Đurđević koja se i lično suočila sa rakom dojke.

Slogan ovogodišnje kampanje je „Imam ime, nisam broj.“

Domina Spasić, predsednica Udruženja pacijenata obolelih od raka dojke „Budimo zajedno“ rekla je da je ovo samo jedan od događaja koji bi trebalo da podigne svest žena da idu na redovne preglede.

– Na žalost, pojedine žene kažu: „Neću da idem kod lekara, ko zna šta će da mi nađu. Bolje da ne znam ništa“. Većina žena kaže da nema vremena za odlazak kod lekara i da su joj prioriteti: porodica, posao, a sebe i svoje zdravlje stavljaju na poslednje mesto. To pokušavamo da promenimo, da razvijemo svest kod žena da je njihovo zdravlje na prvom mestu.

Prema njenim rečima, u Beogradu je situacija mnogo bolja nego u unutrašnjosti Srbije gde su mogućnosti za odlazak kod lekara dosta ograničene.

Prepreka je najčešće udaljenost doma zdravlja pa u tom slučaju žene moraju da pređu i po nekoliko desetina kilometara kako bi stigle do lekara.

Ona ističe da je potrebno da svi domovi zdavlja u Srbiji omoguće skrining pregled i da mamografi budu dostupni.

– Sve više mladih žena oboljeva od raka dojke. Zbog toga je potrebno da žene od 20 do 40 godina jednom godišnje urade ultrazvuk dojki, a žene preko 45 godina obavezno da urade mamografski pregled, objašnjava predsednica Udruženja.

Posle završene terapije svaka od nas postaje samo statistički broj za druđtvo, a mi nastojimo da svaku ženu ojačamo, da joj vratimo samopouzdanje kako bi mogla da nastavi da živi jedan dobar i kvalitetan život, kaže Domina Spasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari