Šabačko "Pozorišno proleće": Predstava "Naš grad" oduševila publiku 1Predatava "Naš grad" na sceni Šabačkog pozorišta Foto: K.V. /Danas

Drugog dana festivala „Pozorišno proleće”, na velikoj sceni Šabačkog pozorišta, a u okviru takmičarskog dela programa, izvedena je predstava „Naš grad“, zrenjaninskog pozorišta „Toša Jovanović”.

Predstavu je režirala Mia Knežević, po komadru američkog dramskog pisca i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade, Torntona Vajldera.

Radnja je smeštena u malo mesto u Americi, Grovers Korners, prikazujući život njegovih stanovnika. Iako je pisana u prošlom veku, 1938. godine, predstava je aktuelna i danas jer se bavi istinskim ljudskim problemima i emocijama, nudeći publici priliku prepoznavanja i preispitivanja, sa pojedinim komičnim i melodramskim elementima.

Šabačko "Pozorišno proleće": Predstava "Naš grad" oduševila publiku 2
Šabačko pozorište Foto: K.V. /Danas

Posle predstave „Naš grad“ i  „Bure“ Kokana Mladenovića, koja je u ponedeljak otvorila festival, publika će imati priliku da pogleda „Anu Karenjinu“, Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház, koja je na repertoaru večeras od 20 časova.

„Dabogda te majka rodila” je predstava koju će odigrati Atelje 212 u četvrtak 14. aprila. Za petak je zakazana predstava Beogradskog dramskog pozorišta „Cement Beograd”.

Poslednjeg dana takmičarskog dela festivala biće odigrana predstava „Trpele”, koprodukcije Kraljevačkog pozorišta i Šabačkog pozorišta.

U čast nagrađenih, 17. aprila, biće izvedena predstava Šabačkog pozorišta „Kad se mi mrtvi probudimo” u režiji Stevana Bodrože. Nakon svake predstave u zvaničnoj konkurenciji u Galeriji „Vladislav Lalicki” održava se okrugli sto čija je moderatorka teatrološkinja i kritičarka Dragana Bošković.

Šesto „Pozorišno proleće” ima i prateći program, u okviru koga je juče održana promocija monografije Aleksandra Đorđevića „Uvek ispočetka”. U petak 15. aprila, u 13 časova, biće predstavljena monografija Nikite Milivojevića „Ja ovde silazim”, autorke Olivere Milošević.

Predstave, u takmičarskom delu programa, ocenjuje žiri koga čine glumačke legende Zijah Sokolović i Irfan Mensur i rediteljka Slađana Kilibarda.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari