Šaban BajramovićŠaban Bajramović, foto: DM CAR

Šaban Bajramović našao se rame uz rame sa Luja Apmstrongam Reja Čarlsa i Džejmsa Brauna. Uz zvuke pesme “Pitao sam malog puža”, juče je otvorena izložba posvećena životu i delu Šabana Bajramovića u najpoznatijem svetskom džez muzeju u Nju Orleansu, u prisustvu visokih američkih zvanica i predstavnika Srpske dijaspore.

Šaban Bajramović je prema Tajmu jedan od deset najvećih bluz pevača na svetu.

Izložba je otvorena pesmom “Pitao sam malog puža”, koju je izveo bend Pitera Stena, koji je 2004. pratio Šabana Bajramovića na koncertima u Njujorku

Bajramović će se naći u društvu svojih idola poput Luja Armstronga, Reja Čarsa i Džejmsa Brauna, kao nesporni kralj balkanskog soula i bluza i svetski kralj romske muzike.

Pored ličnih predmeta bice izložene i njegove ploče, kasete, cd, plakati, knjige i časopisi o njemu kao i njegova originalna statueta koju Nišvil džez festival tradicionalno dodeljuje izvođačima za najbolju fuziju džeza sa drugim pravcima.

Šaban Bajramović
Šaban Bajramović: Foto Nišvil

Deo izložbe bice i fotografije nekih od laureta i dobitnika statuete poput Solomona Barka, Bluz Bradersa, Al Di Meole i Kendi Dalfer.

Posetioci će moci da vide i kratak film o Šabanu, a preko QR kodova i da preslušaju njegove pesme.

Izložba je rezultat petogodišnjih dogovora direktora Nišvila Ivana Blagojevića i direktora Nju Orleans džez muzeja Grega Lambosija koji je prošle godine konačno posetio Nišvil festival i džez muzej i upoznao se sa životom i delom Šabana Bajramovića.

Nemerljiv doprinos ovoj izložbi dala je i predstavnica Nišvila u Americi Jelena Ivanjac konkretnim dogovorima o samoj postavci i vizuelnom indentitetu izložbe.

Izložba ce biti otvorena narednih šest meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari