Sajam knjiga od 22. do 29. oktobra 1Foto: Medija centar

Nemačka nobelovka Herta Miler dolazi na Beogradski sajam knjiga, saopštio je na konferenciji za novinare u petak ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.

Najvažnija književna manifestacija u Srbiji biće održana od 22. do 29. oktobra, a ove godine u fokusu je savremena književnost nemačkog jezika. Zajedničkim nastupom predstaviće se zemlje nemačkog govornog područja – Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn. Pored književnice, koja je najvažnije literarno priznanje dobila 2009. godine, u Beograd će doći još dvadesetak važnih savremenih autora koji pišu na nemačkom jeziku. Neki od njih su Vladimir Kaminer, Jan Vagner, Folker Kučer, Ingo Šulce, Arno Kameniš, Dana Grigorčea, Melinda Nađ Abonji, kao i Karl Markus Gaus, koji će u ime zemlje/jezika gosta zvanično otvoriti Sajam.

Nema pozvanijeg autora, kako je objasnio austrijski ambasador Johanes Ajger, da otvori Sajam od ovog pisca i publiciste, budući da je na razne načine povezan sa Srbijom. Pre svega, njegovi roditelji su bili vojvođanski folksdojčeri koji su se nakon Drugog svetskog rata preselili u Austriju, gde je on rođen. „Pored toga, Gaus je jako mnogo doprineo popularizaciji dela Ive Andrić i Miroslava Krleže u našim zemljama , kao pisaca važnih za svetsku književnost“, objasnio je Ajder, dodajući da se Gaus i u svojim putopisima bavio Srbijom. Gaus je, inače, jedan od najvažnijih savremenih esejista, a njegov fokus interesovanja su mali narodi i marginalizovane kulture.

Još jedan od nemačkih gostiju, tačnije gošća, ima veze sa Srbijom. U pitanju je Melinda Nađ Abonji. Ova književnica rođena je u mađarskoj porodici u Bečeju, a sa porodicom se u ranom detinjstvu preselila u Švajcarsku, napomenuo je ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge. On je naglasio da je dokaz odlične zajedničke saradnje svih ovih zemalja u svim oblastima, pa i u književnosti, ovaj njihov zajednički nastup. Koliko su se ovogodišnji gosti Sajma zaista potrudili pokazuje impresivan program koji se sastoji od događaja na samom prostoru Beogradskog sajma ali i u po celom gradu. Tako će između ostalog Nemica rumunskog porekla Herta Miler biti na Sajmu 23. oktobra, dok će istog dana biti održano i književno veče u Jugoslovenskom dramskom pozorištu za koje će biti deljeno 300 besplatnih ulaznica. Ditman je naglasio da će u svim događajima učestvovati i zanimljivi pisci, prevodioci, glumci… iz Srbije. On je istakao da je s velikom pažnjom pripreman i zanimljiv program posvećen kreativnom stvaralaštvu za decu.

Među gostima koje dovode organizatori Sajma knjiga, urednik programa Dragan Hamović, izdvojio je ruskog pisca Jevgenija Vodolaskina i nemačkog pisca Marsela Bajer (koji je istovremeno i nemački gost). Od događaja koje pripremaju organizatori Sajma, on je skrenuo pažnju na Susret nemačkih slavista gde će biti predstavljene srpsko-nemačke književne veze, zatim na brojne jubileje koji će biti obeleženi, poput stogodišnjice od smrti Milutina Bojića i Vladislava Petkovića Disa, 800 godina od krunisanja Stefana Nemanjića, jednog od retkih srednjevekovnih vladara koji je bio i darovit pripovedač, kao i 150 godina od smrti Šarla Bodlera.

Ove godine Beogradski sajam knjiga prostiraće se na više od 30.000 kvadratnih metara izložbenog prostora. Direktorka Beogradskog sajma Danka Selić naglasila je da su ovom prilikom kapaciteti povećani u halama 7, 8 i 9. Svoja izdanja publici će predstaviti više od 450 domaćih i inostranih izdavača. Zoran Avramović, predsednik Odbora Sajama, naglasio je da je veliki broj zahteva stigao na njihovu adresu, te da nema ni reči o krizi, jer postoji velika želja izdavača da se pojave na Sajmu. U okviru 62. Sajma tradicionalno će biti dodeljene nagrade iz oblasti izdavaštva, a za nagrade konkurišu svi učesnici, dodao je Avramović.

Beogradski sajam knjiga biće otvoren u nedelju u 10 sati za publiku, dok je svečano otvaranje zakazano za 18 sati. Cena ulaznica ostala je ista i iznosi 250 dinara za pojedinačne posete i 150 dinara za grupne ulaske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari