Sajsi MC o prvim rodno neutralnim Brit nagradama: Zanimljivo, ali zadržavam pravo da budem skeptična 1Foto: Lazar Radovanović

 – Zanimljiva mi je ideja ukidanja rodne kategorizacije prilikom dodele nagrada umetnicima, ali moram da zadržim određenu dozu skepse i da vidim kako će to funkcionisati u praksi. U pitanju je vrsta šminke koja možda može da doprinese na simboličkom nivou – tako reperka Ivana Rašić, Sajsi MC, komentariše to što je Britanska izdavačka asocijacija BPI na ceremoniji dodele „Brit Awards“ u Londonu objavila da ubuduće u nazivima neće koristiti rodne kategorizacije, već će nagradu poneti najbolji umetnik.

O značaju tog čina, kao i o tome da li je prva rodno neutralna nagrada ujedno i prvi korak u prevazilaženju „klasifikovanja“ ljudi, govore Danasovi sagovorinici.

– Sjajno za Brit! Duboko vjerujem i živim po tome da se rodno ne identifikujem, jer svi smo dualna priroda koja nesputano može i treba živjeti, voljeti i stvarati. To je put koji jeste svjetla tačka, i nešto čemu svijet korak po korak stremi. Vraćanje iskonu, prapočetku prihvatanja i shvatanja čovjeka kao super bića koje može biti sve što poželi i već jeste – zapaža Božo Vrećo, umetnik, interpretator i autor sevdalinki.

Aleksandar Savić, aktivista Udruženja „Da se zna“ i drag performer, smatra da je ukidanje kategorizacije sjajno zbog inkluzije onih koji se ne identifikuju kao muškarci i žene. On dodaje da, s druge strane, treba imati u vidu da je taj proces malo kompleksniji od izbacivanja muških i ženskih kategorija.

– Kroz istoriju i danas svedoci smo da su žene često manje prisutne u kategorijama koje nisu eksplicitno ženske, ne samo kod muzičkih, već i filmskih/TV nagrada. Tako da je važno da kroz proces selekcije damo jednake šanse svima, što podrazumeva i žiri koji podjednako ceni sve bez obzira na lična svojstva – pojašnjava Savić.

Sajsi MC dodaje da joj ovaj „Brit Awards“ čin daje povod da gleda dodele nagrada, da prati šta se dešava i kako su to oni osmislili.

Sajsi MC o prvim rodno neutralnim Brit nagradama: Zanimljivo, ali zadržavam pravo da budem skeptična 2
foto StudioD2 Zdravko Kevresan

– Moram da priznam, ovo jeste zanimljiv korak ka tome da se ta kategorizacija izbaci, ali malo sam neodređena i zadržavam pravo da budem skeptična – ističe ona.

Upitana koliko je domaće društvo spremno na univerzalno vrednovanje umetnika, Sajsi konstatuje da smo još uvek daleko od toga.

– Mi ne možemo da očekujemo da se kod nas desi neki copy/paste za nagradu, mada ni svet nije nešto mnogo napredovao u tom smislu – konstatuje Rašić.

Da podsetimo, Britanska izdavačka asocijacija od 1982. godine tradicionalno dodeljuje priznanje „Brit Awards“ („BRITs“) najuspešnijim izdanjima i umetnicima iz Velike Britanije.

Još neki noviteti koje je asocijacija ove godine uspostavila u O2 Areni su četiri nove nagrade: „Alternative/Rock Act“, „Dance Act“, „Hip Hop/Rap/Grime Act“ i „Pop/R&B Act“, a ceremoniju je obeležila pevačica Adel, koja je tom prilikom odnela tri nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari