Sami za sebe i jedni prema drugima bolji: Svečano otvorena 19. Slobodna zona 1Foto: Aleksandra Ćuk

Projekcijom filma „Zlo ne postoji“ japanskog oskarovca Rjusukea Hamagučija sinoć je u mts Dvorani svečano otvorena 19. Slobodna zona.

Pre projekcije direkor i selektor festivala Rajko Petrović istakao je da je ovogodišnje izdanje jedno od najboljih poslednjih godina i da će predstaviti 64 filma u 14 bioskopskih sala u četiri grada.

On je primetio da je festival pre desetak godina otvorio selekciju Ženska linija s idejom da se podrže rediteljke i autorke koje govore o položaju žena kod nas, u regionu i u svetu a da je glavna karakteristika ovogodišnjeg izdanja Slobodne zone da su u 70 odsto filmova glavne junakinje žene – od devojčica, od pet, šest godina, do žena u svojim 80 – tim.

Ovaj kuriozitet je pozdravljen snažnim aplauzom a potom je Ivan Bakrač selektor Horizonta Balkana predstavio članove četiri žirija napominjući da je peti žiri publika.

Ovogodišnja selekcija filmova iz regiona je prema njegovim rečima izuzetno raznovrsna, očekuje se mnogo gostiju, a oni koji nisu bili u mogućnosti da dođu sa njima su unapred snimljeni razgovori.

Sami za sebe i jedni prema drugima bolji: Svečano otvorena 19. Slobodna zona 2
Foto: Tanja Drobnjak

Selektorka Branka Pavlović rekla je da su filmovi koje je tim Slobodne zone ove godine izabrao za publiku svedočanstvo surovosti i apsurda vremena u u kome živimo i načina na koji živimo ne samo u Srbiji, već i u regionu i širom sveta.

– Sa druge strane oni nude mogućnost nekog boljeg i drugačijeg sveta ukoliko se usudimo da najpre sami za sebe i jedni prema drugima budemo bolji. Slobodna zona se već 19 godina zalaže za ljudske i umetničke vrednosti koje afirmišu toleranciju solidarnost i slobodu – istakla je Branka koja je Slobodnu zonu simbilično otvorila pročitavši pesmu „Dar“ iranske pesnikinje Foruk Farukzad
koja je inspirisala film „Ka srećnim ulicama“ iz selekcije Ženska linija.

„Govorim iz dubokog kraja noći / O kraju tame govorim / Govorim o kraju duboke noći /
O prijatelju, ako mi naiđeš u posjetu / Ponesi mi lampu / Isjeci mi prozor / Usmjeri mi pogled ka ushićenom obilju sretnika/ U srećnim ulicama…

„Zlo ne postoji”

Pre projekcije filma „Zlo ne postoji” emitovana je poruka reditelja Rjusukea Hamagučija gledaocima u Srbiji.

On je naveo da je film inspirisan prirodom i muzikom Eiko Išibaši.

– Od samog početka njena muzika vodi priču kroz ceo film, kroz bujnu prirodu. Stvaranje filma je bilo dirljivo. Nadam se da će publika u Srbiji moći da vidi baš tu lepotu koju sam i ja video i harmoniju koju sam osetio između muzike Išibašijeve i scena iz prirode koje se nižu kroz film – poručio je Hamaguči.

Do kraja festivala 5. novembra, biće prikazana još 63 filma u 14 bioskopskih dvorana Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca.
Karte su u prodaji onlajn i na biletarnicama bioskopa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari