Samo je žena mogla da otkrije tajnu o nastanku čoveka 1

Kršeći pravila koja je postavila dominantno muška naučna zajednica i hrabro zakoračivši izvan svoje zone u svet životinjskog carstva sredinom prošlog veka dvadesetšestogodišnja Džejn Gudal, iako bez formalnog obrazovanja, uzdrmala je svet nauke svojim otkrićima o šimpanzama.

Njen inspirativni životni put i naučni rad okosnica su nagrađivanog dokumentarca „Džejn“ koji će pred domaćom publikom premijerno biti prikazan 14. marta od 18 časova u Kulturnom centru Beograda. Ulaz slobodan, navodi se u saopštenju Festivala nauke.

„Kad sam prvi put gledala film, osetila sam snažnu nostalgiju, bilo je nečega veoma stvarnog i nesputanog“, rekla je dr Džejn Gudal, osnivačica instituta „Džejn Gudal“ i ambasadorka mira Ujedinjenih nacija. „Film prikazuje kakve su stvari zaista bile, iznosi ljudske karaktere, naročito moj i Hugov, na veoma intiman način. Vratio me je u najbolje dane mog života onako kako nijedan dokumentarac do sada nije.“

Film „Džejn“, nastao u produkciji National Geographic-a, režirao je hvaljeni reditelj Bret Morgen („Kurt Cobain: Montage of Heck“, „The Rolling Stones: Crossfire Hurricane“), a premijerno je prikazan u septembru prošle godine na čuvenom Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

Više od sto sati do sada neviđenih snimaka napravljenih u tanzanijskom nacionalnom parku Gombe tokom šezdesetih godina XX veka. Radnja počinje 1960. godine kada Džejn, tada dvadesetšestogodišnja Britanka, vođena samo svojom ljubavlju prema životinjama kreće u prvu ekspediciju sa ciljem proučavanja šimpanzi.

U saradnji sa beogradskim Festivalom nauke, pre projekcije filma u dvorani Kulturnog centra Beograda sa početkom u 18 časova biće održana naučna tribina na kojoj će se, inspirisani radom i zalaganjima Džejn Gudal, govoriti o podizanju svesti o ugroženim životinjskim vrstama u Srbiji. Uticaj ljudi na prirodu pogubniji je iz dana u dan, što se posebno ogleda kroz primere zagađivanja životne sredine, uništavanja prirodnih staništa i nestanka vrsta. Prema procenama svetskih organizacija, na svakih sat vremena sa naše planete nestanu četiri vrste! U Srbiji se pretpostavlja da je čak 429 životinjskih vrsta pred istrebljenjem, od čega je 66 vrsta sisara i 273 vrste ptica.

Na tribini u KCB-u biće reči o primerima dobre prakse koji se sprovode u našoj zemlji, kao što je slučaj sa mrkim medvedima, jesetrama i beloglavim supovima, ali će biti istaknuti i negativni primeri sa katastrofalnim posledicama kao i napori da se sačuva poslednji par orlova krstaša, vrste koja se nalazi na državnim simbolima Srbije.

Učesnici razgovora biće Duška Dimović, direktorka WWF programa u Srbiji, dr Milan Paunović, direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, dr Saša Marinković iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica i Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a u ulozi moderatora naći će se Rambo Amadeus, naš poznati muzičar i ekološki aktivista.

Nakon premijere u Kulturnom centru Beograda, film „Džejn“ imaće televizijsku premijeru 18. marta u 21:55 na National Geographic-u, a tog dana ovaj dokumentarac biće emitovan u 172 države na čak 43 jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari