Samostalna izložba Anje Tončić u "X Vitaminu" do 9. oktobra 1

Prva samostalna izložba crteža i slika mlade umetnice Anje Tončić biće otvorena večeras od 19 sati u Galeriji X Vitamin (Studentski trg 11/1 sprat) i trajaće do 9. oktobra.

Izložba nosi naslov „Tačka topljenja“ i predstavlja izbor radova nastalih tokom autorkinog dvogodišnjeg slikarskog i konceptualnog istraživanja motiva vrteške.

– Predstava karusela u pokretu poslužila je kao odličan povod za virtuozno poigravanje tehnikama – kaže istoričarka umetnosti i autorka teksta u katalogu izložbe Ksenija Marinković. Prema njenim rečima, „ciklično kretanje simulira vrtlog koji predstavlja metaforu dinamike naše realnosti“…

– Kontinuirano kretanje u zatvorenom krugu poznate scenografije, stvarnost koje se držimo grčevito, dok se pogled izvan graniči sa užasom i užitkom otkrovenja izmenjene percepcije, te pitanje o mogućnosti postojanja izvan domena prihvaćenih referentnih sistema jesu tema ove izložbe – navodi Marinković.

Sama umetnica kaže da vrtlozi koji je fasciniraju „nisu slobodni, već su konstantno okovani okolnostima“.

– Taj sklop ukroćenog, okovanog haosa koji se kao otelotvoreni prkos svemu tome ipak okreće je transportovanje lične vizije egzistencije. Poput osobenosti borbe postojanja svakog pojedinca, vrtlog u takvom svetu opstaje kao subverzivna inverzija života – nezavisno kretanje dinamičnog neživota – ukazuje Anja Tončić.

Prema njenim rečima, „u društvu i sistemu na koje smo prinuđeni, odmetništvo u fiktivno je utešno, ali pojedinac gubi sposobnost da odgonetne sopstvenu prošlost, kao i stvarnost“.

– Život se predstavlja kao vrtlog ogromne akumulacija prizora. Sve što je nekada bilo neposredno doživljavano, udaljava se u predstavu – konstatuje Anja Tončić.

Anja Tončić je rođena u Beogradu 1996. godine, gde je i završila Fakultet likovnih umetnosti na odseku slikarstva u klasi profesora Milete Prodanovića. Izlagala je na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je većeg broja nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari