Iako je zakon o kulturi još na dugom štapu, jer će morati da sačeka novu vladu (pošto postojeća, tehnička, nema mandat) i novu skupštinu, koja bi taj predlog razmatrala i usvojila, umetnici na tom predlogu ozbiljno rade, saopštili su predstavnici samostalnih umetnika, članova Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Iako je zakon o kulturi još na dugom štapu, jer će morati da sačeka novu vladu (pošto postojeća, tehnička, nema mandat) i novu skupštinu, koja bi taj predlog razmatrala i usvojila, umetnici na tom predlogu ozbiljno rade, saopštili su predstavnici samostalnih umetnika, članova Udruženja likovnih umetnika Srbije. „Shvatajući neophodnost dobrih zakonskih rešenja, samostalni umetnici krajem marta su se okupili da bi razmotrili aktuelnu situaciju u vezi sa statusom i predloženim rešenjima u nacrtu zakona. Usvojili su zaključke i predloge za poboljšanje zakonskog teksta kojim bi se njihova statusna pitanja trajno rešila“, navodi se u saopštenju.
Od države se zahteva da kulturu prepozna kao delatnost od opšteg interesa i insistira na ustavnoj obavezi da, u cilju očuvanja svog kulturnog identiteta, podstiče umetničko stvaralaštvo kroz primenu različitih mera kulturne politike. Među prvima je briga o očuvanju dostojanstva nacionalne kulture kroz rešavanje egzistencijalnih pitanja umetnika plaćanjem doprinosa samostalnim umetnicima. Samostalni umetnici smatraju neprihvatljivim i nedopustivim da se ti doprinosi snižavaju na nivo socijalne pomoći u iznosu od 35 odsto prosečne zarade u Srbiji. Samostalni umetnici se protive spajanju penzionih fondova zaposlenih i samostalnih delatnosti i traže da se umetnička udruženja definišu kao jedini relevantni subjekti za odlučivanje o njihovom statusu.
Umetnici traže da nacrt zakona, definisan posle javne rasprave, bude dostupan javnosti pre utvrđivanja konačnog predloga. Sa skupa je upućen poziv svim samostalnim umetnicima iz drugih umetničkih oblasti da se pridruže njihovim zahtevima, koje je potpisalo 68 samostalnih umetnika, članova ULUS-a, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari