U okviru glavnog programa ovogodišnje Tvrđave teatra na sceni Malog grada Smederevske tvrđave preksinoć je izvedena obnovljena kultna predstava Narodnog pozorišta iz Sombora „Kate Kapuralica“, po tekstu Vlaha Stulija i u režiji Jagoša Markovića. Ova najpoznatija, najizvođenija i najnagrađivanija predstava u istoriji Somborskog narodnog pozorišta, premijerno izvedena sredinom maja 1995, krajem ovog maja imala je premijernu obnovu na „Mucijevim danima“ u Ateljeu 212. Nova-stare „Kate“ je, sudeći prema preksinoćnoj poseti, bila pravi „mamac“ za publiku iz Smedereva i Beograda, a pojedine TV ekipe pokušale su da dođu do izjava još dok su se glumci na sceni opraštali od publike.

Zidine Smederevske tvrđave pokazale su se kao zahvalan ambijent za tekst dubrovačkog komediografa Stulija i muziku po rediteljevom izboru s italijanskog juga i Dalmacije. Oni koji su se i ranije „družili“ s „Kate Kapuralicom“, u obnovljenoj predstavi tragali su za „starim urnebesnim smehovima“, pravili paralele i proveravali koliko su se „Kate“, a i oni sami, promenili za proteklih 15 godina. Kao prirodan nastavak, na okruglom stolu, održanom u Malom gradu tvrđave posle predstave, glavna tema vrtela se oko pitanja – da li je moguće ponovo ući u „istu vodu“?

Prema rečima Biljane Keskenović, upravnika i glumice Somborskog pozorišta koja u predstavi igra lik Mare, prva „Kate“, koju je širom Mediterana videlo 34.000 gledalaca, posle 117 izvođenja, naprosto je prestala da se igra, iako nikad nije zvanično skinuta s repertoara. – Zajedno sa Jagošem Markovićem obnovili smo predstavu za kratko vreme, u istoj postavi, u kojoj sada igraju glumci iz četiri pozorišta i tri grada. Predstava je dobila nove nivoe, a i mi smo se uozbiljli. Ovo smo uradili zbog sebe, ali i zbog publike koja nije imala priliku da ranije gleda „Kate Kapuralicu“ – kaže Biljana Keskenović.

Branka Šelić kaže da je njena Kate sada „sporija nego što je bila, ali da je zato temeljnija“. Sašu Torlakovića, koji tumači ulogu Luke, kao i njegove kolege, scena Malog grada Smederevske tvrđave „vratila“ je deceniju i po unazad na prostor budvanske Citadele. – Rad pre 15 godina na ovoj predstavi sada deluje kao san, koji smo sanjali i večeras na Smederevskoj tvrđavi. To je fenomenalno. Kao da predstava nikad nije prestala da postoji. Svima nam je stalo da „Kate Kapuralice“ još dugo živi, iz ličnih razloga i zajedničkog interesa – rekao je Torlaković.

Večeras Novosadsko pozorište

Predstave Novosadskog pozorišta/Ujvideki szinhaz „Čovekova tragedija“ i „San letnje noći“ stižu u Tvrđavu teatar i to večeras, kada će biti odigrana „Čovekova tragedija“ Imrea Madača u režiji Kokana Mladenovića i 20. avgusta kada će u čast najboljih biti izveden Šekspirov „San letnje noći“ u režiji Zoltana Puškaša. Obe predstave Novosadskog pozorišta na mađarskom jeziku su iz ovogodišnje produkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari