SANU predstavila 49. umetničkih i naučnih događaja od maja do septembra: Redovna skupština Akademije 25. maja 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Redovna godišnja skupština Srpske akademije nauka i umetnosti zakazana je za 25. maj – najavio je na konferenciji za novinare u SANU akademik Zoran V. Popović, potpredsednik Akademije, predstavljajući 49 umetničkih i naučnih programa koje ova institucija planira u periodu od maja do septembra ove godine.

– Posle velikog uspeha izložbe dopisnog člana SANU Save Halugina, koja traje do 14. maja, 30. maja u Galeriji SANU očekuje nas izložba „Milorad Bata Mihailović. Povodom stogodišnjice rođenja buntovnika akademika“, čiji su autori Ješa Denegri i Marija S. Đorđević – rekao je akademik Popović.

Prema njegovim najavama, u junu Galerija nauke i tehnike SANU organizuje deseti po redu Salon pejzažne arhitekture, na kojem će biti izloženo oko 70 radova iz zemlje i inostranstva, dok se u julu u ovom izložbenom prostoru SANU planira tematska izložba arhivskih dokumenata „Avantura na Balkanu 1915“.

Biće posvećena članovima ekspedicije Kolumbija univerziteta koji su 1915, na poziv svog profesora Mihajla Pupina, krenuli iz SAD u ratom zahvaćenu Srbiju.

Naučni program započinje već danas otvaranjem dvodnevnog skupa „Doprinos Sime Lozanića nauci, obrazovanju, privredi i društvu”, koji se organizuje povodom 175 godina od rođenja rodonačelnika moderne hemije u Srbiji, prvog rektora Beogradskog univerziteta, predsednika Srpske kraljevske akademije u dva navrata, uglednog političara i diplomate.

Slede jubileji: 100 godina od rođenja akademika Vojina Šulovića (12. maj), 120 godina nastave fizičke hemije u Srbiji (15. maj), 175 godina od rođenja čuvenog lekara i univerzitetskog profesora Milana Jovanovića Batuta (16. maj), vek i po od rođenja akademika Đorđa Nešića (19. maj).

Za jun su planirane svečane akademije kojima se obeležava 125 godina od rođenja Desanke Maksimović (2. jun) i dopisnog člana SANU Stefana Đelinea (21. jun).

Jubilej Desanke Maksimović biće obeležen i kamernom izložbom u Biblioteci SANU (17. maj – 16. jun), dok će Dan Biblioteke SANU biti posvećen obeležavanju stogodišnjice rođenja akademika Milke Ivić (13. jun).

Od naučnih skupova akademik Popović izdvojio je „Evropski kongres hemije hrane“, koji će se u organizaciji Srpskog hemijskog društva održati od 14. do 16. juna u SANU.

Posebnu pažnju posvetio je predstojećim gostovanjima i predavanjima Danijela Šehtmana, dobitnika Nobelove nagrade za oblast hemije 2011, kao i profesora emeritusa Tomaza Ruđerija, člana Evropske akademije nauka.

Za 8. jun najavljen je okrugli sto pod nazivom „Srbi u Hrvatskoj – aktuelni položaj i glavne programske aktivnosti.“

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari