strip umetnice sara i ana živkovićFoto: Privatna arhiva

Mlade glasove uvek treba negovati, naročito one koji i te kako imaju šta da kažu, a Sara i Ana Živković su dva mlada glasa u domaćoj devetoj (strip) umetnosti koje su već pokazale šta znaju.

One su sestre bliznakinje koje su zaljubljene u Japan, mange i anime i koje se i same bave ilustracijom i stripom.

Krenule su iz strip škole Đorđe Lobačev i redovno su objavljivale radove, dobijale nagrade, pa čak i učestvovale u fanovskom filmu Stevana Filipovića „Star Wars – The Breaking Point“.

Već par godina rade strip „MU“, koji izlazi u nastavcima na internetu, a koji je u okviru štampanog izdanja objavio System Comics.

Ovo izdanje značajno je ne samo zato što su u pitanju mlade domaće autorke, već i zbog toga što je rađeno po uzoru na mange i što postavlja vrlo duboka filozofska i egzistencijalna pitanja.

Bavi se temom sećanja i prodaje istih i tera vas na razmišljanje, pretpostavke i, najviše, iščekivanje nastavka priče.

Sara i Ana Živković: Strip je ipak zaista gotov onog trenutka kada ga čitalac razume i pronađe svoju ulogu u njemu 1
Foto: Promo

Odakle Japan kao inspiracija za studije i za stil crtanja?

– Mange i anime naravno! Kasnije se ta ljubav razvila u ljubav prema jeziku, a potom i prema japanskoj muzici, kulturi i književnosti.

Koje stripove i koja druga dela ste vas dve čitale tokom odrastanja?

– Tokom odrastanja najviše smo čitale srpske bajke i narodne pripovetke. Odatle se i rodila želja da ispričamo svoje priče, stvorimo svoj svet i izvučemo neke životne poruke iz tih priča.

Da li postoje neke svetske autorke na koje se ugledate u profesionalnom smislu?

– Autorka na koju se ne ugledamo u umetničkom smislu, ali volimo njenu estetiku i stil je japanska manga autorka Jana Toboso. Njena manga „Crni batler“, koju imamo čast da prevodimo sa japanskog na srpski, bila nam je jedna od omiljenih mangi tokom odrastanja. Možda jednog dana i uradimo strip u tom fazonu.

Sara i Ana Živković: Strip je ipak zaista gotov onog trenutka kada ga čitalac razume i pronađe svoju ulogu u njemu 2
Foto: Promo

Kakve su bile reakcije čitalaca na „MU“ i šta vas obično pitaju fanovi na strip festivalima i tribinama?

– Pitanja koja najčešće dobijamo jesu da li će biti nastavka i kada će drugi deo. Novu epizodu drugog dela možete pročitati već sad na HellyCherry.com, a do kraja godine planiramo još dve epizode. Mnogi nam takođe iznose teorije, spekulacije i njihove ideje. Neki su čak otišli tako duboko da su nam zapravo otkrili neke stvari o likovima i priči koje ni mi same nismo znale. Strip je ipak zaista gotov onog trenutka kada ga čitalac razume i pronađe svoju ulogu u njemu.

Strip obrađuje temu sećanja i prodaju istih. Koja sećanja su vama najdraža i koja su vas oblikovala kao ličnosti?

– Sećanja iz škole, kasno detinjstvo – to je period na koji se često vraćamo i koji je inspirisao likove i priču za „MU“. Naravno, za razliku od naših junaka, mi nismo prodale sećanja na prijatelje i snove, već smo ih kroz ovaj strip još više oživele.

Koja je vaša poruka mladim autorima i naročito autorkama koji tek razmišljaju da se oprobaju u svetu devete umetnosti?

– Autor ili autorka – poruka je ista! Verujte u sebe, sanjajte, maštajte, razmišljajte i posmatrajte, ali obavezno radite! Dobro promislite i isplanirajte vaš projekat, a onda se ozbiljno posvetite i pustite da vas srce vodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari