Saradnici ABBA-e, Eltona Džona i Nirvane među govornicima na konferenciji Runda Digital Day 1Foto: Wincon arhiva

Poznati su delegati dvodnevne konferencije Runda Digital Day, koja će u Domu omladine Beograda 23. i 24. septembra okupiti neke od najvažnijih aktera globalne, regionalne i domaće nezavisne muzičke scene.

Posetioci konferencije imaće priliku da čuju primenljive informacije i uvide od saradnika i saradnica muzičkih legendi kao što su U2, ABBA, Elton Džon, Nirvana i Šinejd O’Konor, kao i od predstavnika muzičkih giganata među kojima su YouTube, Bandcamp, Sub Pop, Partisan Records, Beggars Group, WIN – Svetska mreža nezavisnih izdavača, IMPALA i mnogi drugi. Celokupan program dostupan je na zvaničnom sajtu konferencije rundadigitalday.com.

Svi koji se bave muzikom, bilo da su na sceni ili iza nje, biće u prilici da na ovoj dvodnevnoj konferenciji saznaju važne i aktuelne informacije o novim izvorima prihoda, digitalnoj distribuciji, etičkom korišćenju veštačke inteligencije i mnogim drugim temama.

Saradnici ABBA-e, Eltona Džona i Nirvane među govornicima na konferenciji Runda Digital Day 2
Izvor: Wincon arhiva

Runda Digital Day uključuje izlaganja globalno uvaženih profesionalaca. Samo neki od njih biće muzičar, inovator i predsednik Američkog udruženja nezavisne muzike (A2IM) Richard James Burgess, zatim veteran nezavisnog muzičkog sektora Kees van Weijen, koji iza sebe ima 50-godišnje iskustvo u muzici i rad sa legendama poput U2, ABBA i Elton Džon, predsednik kultne izdavačke kuće Sub Pop Records Tony Kiewel, kao i Zena White, izvršna direktorka Partisan Records pod čijim su okriljem Cigarettes After Sex, IDLES, PJ Harvey, te Simon Wheeler, direktor globalnih komercijalnih strategija najveće svetske nezavisne muzičke grupacije Beggars Group.

Svoju ekspertizu sa posetiocima podeliće i dr Martin Clancy, nekadašnji saradnik Sinead O’Connor, a danas jedan od najuticajnijih stručnjaka u oblasti etičkog korišćenja veštačke inteligencije u muzici. Na Runda Digital Day stižu direktorka Svetske mreže nezavisnih izdavača Noemí Planas i izvršna direktorka IMPALA-e Helen Smith, trenutne liderke globalne nezavisne muzičke scene. Specijalnu prezentaciju održaće Tasha Taylor, predstavnica YouTube-a, koja će posetiocima pružiti važne savete i predstaviti najbolje prakse u promociji izdanja na toj platformi. Deo programa je i muzička radionica „From Demo to Diamond“, koju će voditi jedan od najtraženijih producenata Balkana Coby, kao i Luxonee i JanZoo. Muzičke radionice na Runda Digital Day organizuje Serbia Creates.

Saradnici ABBA-e, Eltona Džona i Nirvane među govornicima na konferenciji Runda Digital Day 3
Foto: Wincon arhiva

Svoj dolazak potvrdili su i predstavnici muzičkih kompanija kao što su Merlin, Bandcamp, Audio Salad, LyricFind, Zebralution, zatim vodeći akteri muzičkih asocijacija WIN i IMPALA, brojnih nezavisnih izdavačkih kuća i niz muzičkih profesionalaca iz Srbije i regiona.

Ogroman značaj Runda Digital Day-a ove godine je u tome što će u okviru njega, prvi put u ovom delu Evrope, biti održana i godišnja konferencija Svetske mreže nezavisnih izdavača – WINCON. Ovaj događaj okuplja lidere i inovatore muzičke industrije iz preko 40 zemalja sveta i predstavlja ključnu platformu za nezavisni muzički sektor, pokrivajući oblasti kao što su striming, upravljanje pravima, kreiranje politika i uticaj novih tehnologija.

Čak 15 nastupa fenomenalnih mladih muzičara i muzičarki

Konferencija Runda Digital Day biće obogaćena i muzičkim programom. Na dve bine u Domu omladine Beograda nastupiće učesnici i učesnice ovogodišnjeg programa Serbia Creates: The Spotlight. Među njima su Dante, Dolores, Dzipsii, Filip Baloš, Iva Lorens, Jowam, Jymenik, Keni Nije Mrtav, Kruz Roudi, Lil Stey, Logička Greška, Nadya, Rouzi, Škofja Loka i ZHIVA.

Na marginama ovogodišnje konferencije biće održan i sastanak projekta BELEM, sufinansiranog kroz fond Kreativna Europa EU, u kojem je Runda jedan od 15 partnera i koji akcent stavlja na prevode muzičkih tekstova i unapređenje prihoda od njih. Runda Digital Day organizuje se uz podršku MERLIN-a, WIN-a, IMPALA-e, platforme Srbija stvara i kompanija Air Serbia, Red Bull, Telekom Srbija, kao i kolektivne organizacije Prava interpretatora.

Celokupan program dostupan je na sajtu rundadigitalday.com. Ulaznice za dvodnevnu konferenciju Runda Digital Day dostupne su po ceni od 3.500 dinara, a za konferenciju i muzički program po ceni od 4.500 dinara. Kupovina ulaznica moguća je na aplikaciji eFinity, sajtu efinity.rs ili na eFinity prodajnim mestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari