Ovogodišnji 17. Sarajevo film festival počinje večeras i donosi 205 igranih, dokumentarnih, kratkih i animiranih filmova u 13 festivalskih programa. Ovu filmsku smotru godišnje poseti oko 100.000 gledalaca, što iz BiH, što filmskih profesionalaca iz sveta.


U Open Air programu biće prikazano deset filmova u devet festivalskih dana, a ovaj program otvara se večeras filmom „Le Havre“ reditelja Akija Kaurismakija kojeg će sarajevskoj publici predstaviti glavni glumac filma Andre Vilms, dok će Sarajevo film festival biti zatvoren projekcijom filma „Prtljag“ Danisa Tanovića i filmom „Čuvar“ Johna Michaela McDonagha 30. jula.

U okviru Open Aira bit će prikazani filmovi „Orkestar“ Pjera Žalice, „Ulaz za poslugu“ Filipea Le Gaja, „Bilo jednom u Anadoliji“ Nurija Bilgea Kajlana, „Imamo papu“ Nanija Moretija, „Džejn Ejr“ Karija Fukunaga, „Krv prašta“ Džošue Marstona i „Melanholija“ Larsa fon Trira.

Među deset filmova Takmičarskog programa festivala, osam je onih u trci za nagradu Srce Sarajeva: svetsku premijeru imaće slovenački film „Piknik“, međunarodnu – hrvatski film „Fleke“ i turski „Polomljene školjke“, dok regionalne premijere očekuju albansko-grčko-francuski film „Amnestija“, bugarski „Ave“, austrijski „Disati“, rumunski „Loverboy“ i grčki „Protraćena mladost“. Van konkurencije je film kultnog mađarskog reditelja Bele Tara „Torinski konj“, kao i „Posljednje poglavlje“, crnogorski film, koji će takođe u Sarajevu imati svetsku premijeru.

Suzan Bir, rediteljka filma Oskarom nagrađenog filma „U boljem svetu“ gošća je 17. SFF-a, a najavljeno je prisustvo i brojnih drugih gostiju među kojima su i jedna od poslednjih filmskih diva – Šarlota Rempling, koja na ovom festivalu zastupa Fondaciju Katrin Kartlidž u čast britanske glumice, koja dodeljuje nagradu za novi kreativni glas u kinematografiji, zatim Vim Venders koji će predstaviti svoj 3D film o Pini Bauš, pa Nani Moreti i mnogi drugi.

Filmovi će biti prikazivani u Narodnom pozorištu, bioskopu Meeting Point, multipleksu Cinema City, KSC Skenderija, Ljetnom kinu !hej, Ljetnom kinu Vatrogasac, Ljetnom kinu Novi Grad. Najavljen je i poseban program i to sa Laško Summer Nights koji će biti postavljen na travi između Zemaljskog i Istorijskog muzeja.

Trinaest programa u gradu filma

Filmski festival u Sarajevu podeljen je u 13 celina i to: takmičarski deo u kategoriji igranog filma; konkurencija kratkog filma; celina U fokusu, koja daje priliku filmovima iz regije koji nisu izlazili na festivale uprkos kvalitetu. Tu je i dokumentarni film, Open Air, Panorama, Posvećeno. Zatim Novi tokovi, ali i Dečji program i TeenArena. Najzad, tu je i BH film koji predstavlja kratke dokumentarce i igrane filmove snimljene u protekloj godini.

Srpski filmovi na SFF

Za razliku od prethodne dve godine kada su ovdašnji filmovi ne samo bili zastupljeni u glavnom, takmičarskom programu festivala, već i odneli glavni nagradu – Srce Sarajeva (2009. debitantski „Ordinary People“ Vladimira Perišića, a 2010. takođe debitantski „Tilva Roš“ Nikole Ležaića), ove godine srpski film naći će se u okviru programa posvećenog dokumentarcima gde će biti prikazani „Sinema Komunisto“ Mile Turajlić i „Run for Life“ Mladena Matičevića, dok će u okviru programa Panorama biti prikazan „Beli, beli svet“ Olega Novkovića.

Žiri

Predsednik žirija Sarajevo film festivala u konkurenciji igranog filma je izraelski reditelj Ari Folman, autor animiranog filma „Valcer sa Baširom“. Što se tiče dela festivala u kojem se ocenjuju kratki filmovi, žirijem predsedava makedonski reditelj Milčo Mančevski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari