Sarajevo Film Festivalfoto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Sarajevo Film Festival kreće ovog petka 16. avgusta, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Najznačajniji balkanski filmski festival će po 30. put ugostiti neke od najbitnih svetskih, evropskih i regionalnih imena u Sarajevu. Sarajevo Film festival nudi nekolicinu probranih i selektovanih programa, a onaj o kom će se najviše pričati, razmatrati, i lomiti mišljenja je takmičarski program koji ove godine broji devet naslova. Predstavićemo ih jer smatramo da svaki od njih zavređuje vašu pažnju.

Među bogovima

Film Vuka Ršumovića će biti najzanimljivji za našu javnost, jer se bavi migrantskom krizom na teritoriji Srbije. Nakon iscrpljujućeg putovanja do Evrope, mlada Avganistanka Fereshteh sa suprugom i troje dece stiže do Beograda. Tu saznaje da se njen mlađi brat Ali, koji je u Beograd stigao pre njih, utopio i da će uskoro biti sahranjen kao neidentifikovana osoba. Iako Fereshteh ne poseduje lične dokumente koji bi mogli potvrditi njen vlastiti identitet, odbija da napusti Beograd pre nego što svoga brata pokopa pod njegovim imenom.

Majka Mara

Drugi film iz Srbije je drugo autorsko rediteljsko ostvarenje Mirjane Karanović koji će imati svoju premijeru u Sarajevu ali i biti van zvanične konkurencije. Naslovna Mara je uspešna poslovna žena i samohrana majka, skrhana preranom smrću svoga sina Nemanje. Emotivno se otuđuje i odbija da komunicira sa porodicom i prijateljima. Nakon što upozna Milana, Nemanjinog bliskog prijatelja, u odnosu sa njim pronalazi utehu i mir.

Porodična terapija

Iz Slovenije stiže film Sonje Prosenc, pod velikim uticajem čuvenog Pazolinija i njegovog kultnog filma Teorema. Mladi stranac se useljava u dom jedne porodice, narušava porodičnu dinamiku i razotkriva njihove disfunkcionalne odnose i haos koji se kriju ispod površine njihovog života. Kroz priču o jednoj porodici, ovaj tragikomični film propituje aktuelne društvene probleme.

Velika sedmica

Rumusnka kinematografija je jedna od najačih u Evropi i normalno je da će imati svog predstavnika na festivalu. Andrea Kon je spremio priču o Rumuniji, s početka 19. veka. Jevrej Leiba, vlasnik prenoćišta, u napetim je odnosima sa svojim zaposlenim, hrišćaninom Georgom, usled čega odluči da ga otpusti. Osvetoljubivi George zapreti Leibi da će se vratiti na uskršnje veče da sa njim „poravna“ račune.

Arkadija

Predstavnik grčke kinematografije je film Jorgosa Zoisa. Šarmantna neurološkinja Katerina i veoma cenjeni bivši doktor Janis putuju u napušteno odmaralište pored mora. Na putu do tamo, dok se u kasnu jesen voze peščanim dinama, u njihovom autu vlada tišina adekvatna nelagodnom povodu njihovog putovanja. Naime, Janisa su pozvali da u lokalnoj bolnici maloga primorskog grada identifikuje žrtvu tragične nesreće. Nakon što im lokalni policajac saopšti da je žrtva vozilom sletela preko ograde kamenog mosta i povede ih u mrtvačnicu, Katarinina najgora sumnja se obistinjuje.

Redakcija

Ukrajinski film reditelja poznatog filmskog prezimena, Roman Bondarčuk donosi priču o mladom naučniku koji svedoči zločinu dok traga za primercima ugrožene vrste mrmota u divljim stepskim predelima južne Ukrajine. Odlučan da razotkrije istinu o onome čemu je svedočio, on svoju fotodokumentaciju sa mesta zločina donosi u redakciju lokalnih novina. Međutim, ubrzo shvata da tamo nema nikoga zainteresovanog za isterivanje pravde.

Selo pokraj raja

U vetrovitom somalijskom selu, članovi novouspostavljene porodice moraju da navigiraju između svojih različitih aspiracija i kompleksnog svieta koji ih okružuje. Ljubav, poverenje i izdržljivost pomažu im da se kreću svojim životnim putevima. Iako na teritoriji Afrike, sniman i glumljen, film reditelja Mo Haravea je produciran pod zastavom Austrije.

Sveti elektricitet

Prošle godine glavnu nagradu Sarajeva je odneo film iz Gruzije „Kos Kos Kupina“. Otud se od novog gruzijskog filma reditelja Tato Kotetišvilia dosta očekuje. Nakon što mladić Gonga i njegov rođak Bart na otpadu staroga metala pronađu kofer pun zahrđalih krstova, Bart dolazi na ideju da ih pretvori u neonska raspeća i prodaje ih od vrata do vrata naivnim stanovnicima Tbilisija.

Sarajevo film festival
foto: UNIQUA Promo

Navedeni filmovi će se boriti za četiri nagrade. Srce Sarajeva za najbolji igrani film, najbolju režiju, najboljeg glumca i glumicu.

O nagradama odlučivaće žiri na čelu sa velikanom svetskog filma Polom Šrederom, ali i glumicom Naomi Rapas, slovenačkim glumcem Sebastijanom Kavacom, bosanskom rediteljkom Unom Gunjak, kao i finskim autorom Juhom Kuosmanenom.

Festival će 16. avgusta otvoriti svetska premijera novog filma Danisa Tanovića „Nakon ljeta“.

UNIQA je ekskluzivni sponzor i zvanično osiguranje Sarajevo Film Festivala

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari