sarajevo film festivalfoto: Danas Online

Sarajevo film festival je i 30. put otvorio svoje kapije ljubiteljima filma iz regiona ali i celog sveta.

Te 1994. godine pokrenut je Sarajevo film festival. Oficijalni vizual iliti poster je imao na sebi ispisanu onu hamletovsku dilemtu „to be, or not to be“, samo što je „not to be“ bilo precrtano, a ispod je pisalo podvučeno – No question.

I tako i bi. Trideset godina kasnije festival ne samo da postoji nego je veći nego ikad, i svakako je najznačajniji za ovaj deo slepog creva Evrope koje neki još zovemo i Balkan. Ove godine biće prikazano 247 filmova i serija iz 70 zemalja u 20 festivalskih programa. U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva su čak 53 filma.

Od 16. do 23. avgusta kroz glavni grad Bosne i Hercegovine će proći na hiljade filmofila koji će potražiti ono što najviše vole. Komediju, tragediju, dramu, romantiku. Društveno angažovani filmovi koji nam postavljaju pitanja ali i bioskopska vedra ostvarenja koja nas zabavljaju. Praćeno i sa po kojom pretpremijerom regionalnih serija, koje ovde kod nas već nekoliko godina uzimaju popularnost filmovima, i ako želite da budete uspešan festival to morate da osetite i poštujete, a Sarajevo je to upravo uradilo.

Ali ovde ne dolaze samo filmovi, već su za narednih nekoliko dana najavljene neke od bitnih faca iz sveta filma, počev od kultnog američkog reditelja Aleksandra Pejna, preko novog glasa indie američke scene Korda Džefersona do čuvenih glumaca Džona Tortura i Meg Rajan koji
će održati masterklasove na kojima ćemo sigurno biti. Svi će oni dobiti i Počasno Srce Sarajeva, a prvi ovu prestižno nagradu je dobio sinoć palestinski reditelj Elija Suleiman u znak priznanja za njegov izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

„Ovo je pravi trenutak da primim Srce Sarajeva, jer, kao što je rekao Jovan Marjanović (direktor festivala), živimo u teškim vremenima i moramo omogućiti kinematografiji da svet učini manje nasilnim. Potrebno je da delimo srca i ljubav. Kada dođem kući transplantovaću ovo srce“, rekao je Elija Suleiman.

Na zvaničnom otvaranju, kao prvi film festivala, novim filmom nam se predstavio Danis Tanović, „Nakon ljeta“. Tanović je svojim Oskarom za film „Ničija Zemlja“ zadužio bosansku kinematografiju i normalna je stvar da on svojim novim filmom otvori festival.

U filmu „Nakon ljeta“ pratimo put devojke Maje (Anja Matković) na jedno hrvatsko ostrvo gde želi da prisustvuje ostavinskoj raspravi pokojnog oca kog nikad nije upoznala i koji nije nikad nije želeo da čuje za nju. Na tom ostrvu upoznaje niz živopisnih likova među kojima je vlasnik kafane (Goran Navojec) koji joj nudi posao i njegov prijatelj (Mario Knezović) sa kojim zajedno sadi i gaji marihuanu. Upoznaje i Sašu (Uliks Fehmiu) sa kojim se upušta u romansu, ali ta veza neće biti najjednostavnija za hendlovanje, usled prošlosti koja konstantno izbija u prvi plan.

Kao što je i Sarajevo film festival na klackalici između art filma i zabave za širu publiku, tako i Tanovićev film nudi stoner komediju u kojoj briljiraju Navojec i Knezović i ljubavnu dramu između Matkovićeve i Fehmiua koja na momente guši i uništava tempo nešto lepršavije priče i zabave.

Konačan utisak je da Nakon ljeta u sebi ima dva filma, jedan bolji od drugog i da je samo načeo priče o raznim komičnim sudbinama „malog mista“ koje je mnogo više razgalilo publiku, a da je ozbiljnija priča o pronalaženju sebe mogla da bude ostavljena po strani ili za neki drugi scenario.

Sarajevo film festival
foto: UNIQA Promo

Nakon filma upriličen je after party na kom su se pojavili glumci i ekipa filma.

Danas će u narednim danima biti u Sarajevu i izveštavati o svemu onome što se dešava u filmskoj prestonici regiona.

UNIQA je ekskluzivni sponzor i zvanično osiguranje Sarajevo Film Festivala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari