Sarajevo Film FestivalSarajevo Film Festival, foto: Jasmin Brutus / Alamy / Alamy / Profimedia

Za događaj bogatog pedigrea intimno utkanog u tkivo grada domaćina, Sarajevo Film Festivalu bi se moglo oprostiti što počiva lovorikama i da za svoje 30. Izdanje, kao priliku , izabere osvrt unazad — da se u „retrovizoru“ podseti na svoje legendarne početke tokom četvorogodišnje opsadu koja je bosansku prestonicu ranih 1990-ih skoro svela na ruševine.

Umesto toga, organizatori SFF-a uvode velike promene koje će promeniti izgled i osećaj događaja koji će se kretati napred, s tim da se i jezgro festivalskih aktivnosti pomera iz istorijskog doma u srcu starog grada Sarajeva u moderni deo bosanskohercegovačke prestonice, piše Verajeti.

Direktor festivala Jovan Marjanović, koji se Sarajevo film festivalu pridružio pre dve decenije kao novopečeni srednjoškolac, kazao je za Verajeti da, iako će ovogodišnji događaj svakako odati počast prošlosti, vođstvo festivala je „potpuno fokusirano na budućnost“

„Mislim da ovo postavlja kurs za narednih 25, 30 godina.“, poručio je Jovan Marjanović.

Svečana ceremonija otvaranja 30. SFF- a održana je u Narodnom pozorištu u prisustvu brojnih zvanica.

Tom prilikom dodeljeno je Počasno srce Sarajeva palestinskom reditelju Eliji Sulejmanu koje mu je uručio direktor SFF-a Jovan Marjanović.

Srce Sarajeva uručeno je Sulejmaniju, kao višestruko nagrađivanom autoru i u znak priznanja za njegov izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dok će u okviru programa “Posvećeno“ (Tribute to) biti prikazana retrospektiva njegovih izabranih filmova.

Sulejman je bio gost 25. Sarajevo Film Festivala 2019. godine, kada je u programu Open Air prikazan njegov film „To mora biti raj“ koji je osvojio posebno priznanje žirija iste godine u Kanu, bio je predsednik žirija Festivala 2016. godine i gost tri godine ranije.

“Srca nikad nema dovoljno. Trenutak u kojem se sada nalazimo, zahteva što više ovakvih trenutaka, da delimo srca i ljubav jedni s drugima”, poručio je Sulejman s pozornice.

“Nakon leta” je komična drama o mladoj ženi koja dolazi na udaljeno ostrvo kako bi rešila pitanje porodičnog nasledstva. Film je režirao Danis Tanović, a na scenariju su pored njega radili Anja Matković i Nikola Kuprešanin. Film je nastao u koprodukciji sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Rumuniji.

30. Sarajevo Film Festival se održava od 16. do 23. Augusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari