Nakon uspešne realizacije prvog izdanja Sarajevo Talent Campusa, novog obrazovnog programa Sarajvskog filmskog festivala, namenjenog stručnom usavršavanju mladih filmskih stvaralaca iz zemalja Jugoistočne Evrope, SFF najavljuje pokretanje novog projekta – Sarajevo grad filma. SFF, sa Vladom Federacije BIH kao partnerom projekta, koji obezbeđuje inicijalna sredstva, pokreće Fond koji će učesnicima STC omogućiti snimanje niskobudžetnih kratkih filmova (igranih, dokumentarnih ili animiranih) inspirisanih gradom Sarajevom.

Nakon uspešne realizacije prvog izdanja Sarajevo Talent Campusa, novog obrazovnog programa Sarajvskog filmskog festivala, namenjenog stručnom usavršavanju mladih filmskih stvaralaca iz zemalja Jugoistočne Evrope, SFF najavljuje pokretanje novog projekta – Sarajevo grad filma. SFF, sa Vladom Federacije BIH kao partnerom projekta, koji obezbeđuje inicijalna sredstva, pokreće Fond koji će učesnicima STC omogućiti snimanje niskobudžetnih kratkih filmova (igranih, dokumentarnih ili animiranih) inspirisanih gradom Sarajevom. Saradnju Vlade FBIH i SFF na ovom projektu najavili su premijer Vlade FBIH Nedžad Branković i ministar kulture i sporta FBIH Gavrilo Grahovac, tokom prijema koji je Vlada FBIH priredila povodom 13. SFF i Prvog STC. Učesnici Prvog STC apliciraće kao produkcijski timovi sastavljeni od tri osnovna člana producenta, reditelja i glumca iz najmanje dve različite zemlje. Na taj način, SFF će podsticati saradnju među autorima čiji rad predstavlja budućnost regionalne kinematografije. Fond Sarajevo grad filma obezbediće grantove za najmanje četiri tima i omogućiti im da pokažu znanje u realizaciji konkretnog filmskog projekta.
Kako je saopšteno iz direkcije SFF, namera je da se u projekat aktivno uključe Ministarstva za kulturu i sport država iz regiona, komercijalne kompanije sa razvijenom svešću o značaju ulaganja u kulturu, TV kompanije, filmski fondovi i svi oni koji su uključeni u industriju filmskog i TV biznisa. Javni konkurs za učešće u projektu Sarajevo grad filma biće raspisan tokom ovog meseca, a biće otvoren do 1. februara 2008. godine. Selekciju projekata izvršiće stručni žiri sastavljen od filmskih profesionalaca iz BIH i inostranstva, a rezultati će biti objavljeni u februaru 2008. Period od 1. marta do 1. jula 2008. predviđen je za realizaciju filmskih projekata u Sarajevu. Prezentacija i promocija ostvarenih projekata biće održana tokom Drugog STC, u okviru 14. SFF. Sarajevski filmski festival očekuje da će ovaj projekat značajno doprineti predstavljanju i stručnom usavršavanju mladih autora iz regiona, a ujedno i promociji grada Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari