Selekciona komisija SFF odabrala je talente koji će učestvovati u Sarajevo Talent Campus (STC) obrazovnom programu, namenjenom mladim filmskim stvaraocima iz zemalja Jugoistočne Evrope, koji se ove godine drugi put održava od 17. do 23. avgusta. Odabrano je 28 reditelja, 23 glumaca, 12 producenta i 17 scenarista.

Selekciona komisija SFF odabrala je talente koji će učestvovati u Sarajevo Talent Campus (STC) obrazovnom programu, namenjenom mladim filmskim stvaraocima iz zemalja Jugoistočne Evrope, koji se ove godine drugi put održava od 17. do 23. avgusta. Odabrano je 28 reditelja, 23 glumaca, 12 producenta i 17 scenarista. STC organizuje se u saradnji sa Berlinale Talent Campus programom i Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu. Uz osnovni cilj stvaranja platforme koja će mladim, talentovanim autorima pružiti jedinstvenu priliku da uče i usavršavaju svoja znanja, kroz rad sa eminentnim predstavnicima filmske industrije, STC će njegovim učesnicima omogućiti i pristup globalnoj filmskoj mreži.

Đi Žang-Ke gost SFF

U okviru program Panorama, 14. sarajevski filmski festival, koji se ove godine održava od 15. do 23. avgusta, ugostiće Đia Žang-Kea, kineskog filmskog stvaraoca, koji se smatra predvodnikom „šeste (urbane) generacije“ kineskih reditelja. Njegov poslednji film „24 City“, u petak, 15. augusta, u popularnom open air bioskopu Vatrogasac, otvoriće ovogodišnji program Panorama 14. SFF.

Jedan od najatraktivnijih prošlogodišnjih predavača STC, Teri Džordž, reditelj, scenarista i producent filma „Hotel Ruanda“, ponoviće istu ulogu i na Drugom STC, sada sa željom da talente uključi u svoj novi projekat. Reč je o dugometražnom filmu koji je u fazi pretprodukcije i koji će se jednim delom snimati u Sarajevu. Film govori o Serđu Vijeiri de Melou, UN diplomati ubijenom u Iraku. Melo je od 1993. do 1995. boravio u BIH što će činiti i znatan deo ovog filma.
A, prvog dana STC, predavanje za polaznike druge generacije održaće dvostruki dobitnik Oskara Branko Lustig, čovek koji je već pedeset i tri godine u filmskoj industriji. Njegova karijera započela je angažmanom u Jadran filmu, sredinom 50-ih godina kada je radio produkciju filma „Ne okreći se sine“, a nešto kasnije i filma „Kozara“ u kojem je i glumio. Prekretnicu u njegovom profesionalnom životu, pokazaće se kasnije, predstavlja angažman na inostranim koprodukcijama, što mu je i omogućilo poznanstva i odlazak u Los Anđeles 80-ih godina prošlog veka. Prvi njegov holivudski uspeh je višestruko nagrađivana serija „Vetrovi rata“, gde je bio direktor, pridruženi producent i pomoćnik reditelja. Lustig je 1990. nagrađen Emi priznanjem. Oskara za produkciju „Šindlerove liste“ Stivena Spilberga dobio je 1994. Sledi produkcija brojnih filmskih hitova, a za „Gladijatora“ Ridlija Skota dobija drugu statuetu Oskar. Branko Lustig dvostruki je dobitnik i Zlatnog globusa za „Šindlerovu listu“ i „Gladijatora“. On se posle dve decenije provedene u LA vratio u Hrvatsku, gde je trenutno predsednik Festivala jevrejskog filma, a od ove godine biće i predavač na odseku produkcije na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu.
SFF je međunarodni filmski festival čiji je cilj da podržava i promoviše filmsko stvaralaštvo i autore unutar regiona. Sa tom namerom SFF je osnovao i regionalni koprodukcijski market CINELINK. Zbog činjenice da se poseban naglasak stavlja na regionalni program, SFF je priznat od FIAPF kao specijalizovan takmičarski festival. SFF predstavlja širok spektar filmova, kako u takmičarskim tako i u netakmičarskim programima. Fokus je na filmovima iz regiona Jugoistočne Evrope i njenim autorima koji se takmiče u kategorijama igranog, kratkog i dokumentarnog filma. Prošle godine, u okviru festivala, prikazano je čak 170 filmova, koje je videlo više od 100 hiljada gledalaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari