Šarčević: Radiće funkcionalnije na oba punkta 1Foto: Fonet/Antonio Ahel

Dom kulture “Studentski grad” na Novom Beogradu neće biti ugašen već se razmišlja o njegovom pripajanju Studentskom kulturnom centru (SKC), izjavio je za Danas ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je naveo da se poslovanjem pomenutih ustanova detaljno bavio od decembra i da je ideja o njihovom pripajanju motivisana namerom da se podigne kvalitet rada i programskih aktivnosti, kao i da se poveća interesovanje studenata za sadržaje koji su njima namenjeni.

Međutim, javnost je uznemirena ovom najvom, pa je, između ostalog, više od 4.000 ljudi potpisalo onlajn peticiju protiv, kako su protumačili, zatvaranja ovog doma. Time su se pridružili protestu zaposlenih koji na prvo mesto stavljaju iznenađenje pripremom ove odluke o kojoj niko sa njima nije razgovarao. U javnosti se pojavila i bojazan da će se po spajanju ovog Doma kulture i Studentskog kulturnog centra ovaj drugi preseliti iz centra Beograda, a njegov prostor biti iznajmljen za neke druge namene.

Ministar u daljem obrazlaganju planova Vlade za naš list kaže da sada postoje dva glomazna tela koja imaju isti delokrug rada, ali ne vrše svoju funkciju, te da je cilj njihovog objednjavanja da se stvori jedno funkcionalno telo sa jakim menadžmentom, koje će raditi na dva punkta. To, kako kaže, znači da će se programi i druge aktivnosti i ubuduće izvoditi na dva punkta – i u SKC-u i u prostor u kojem je sada Dom kulture “Studentski grad”. Šarčević kaže da funkcionalna racionalizacija koju Ministarstvo prosvete želi da sprovode nije deo zahteva za pristupanje EU, kako se tumači u delu javnosti. Dodaje i da zaposlene ne treba da brine odluka o spajanju, jer niko neće ostati bez posla.

Osnivač Doma kulture “Studentski grad” i SKC-a je Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo prosvete i oni posluju kao dva pravna lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari