Projekcijom filma „Djeca“ Aide Begić večeras u 20.30 u Narodnom pozorištu biće otvorena jedna od najvećih i najznačajnijih smotri sedme umetnosti 18. Sarajevo film festival, a domaćin ceremonije otvaranja biće BiH glumica Vanesa Glođo, najpoznatija po ulozi Lejle u filmu Anđeline Džoli „U zemlji krvi i meda“. Jedini film iz BiH snimljen prošle godine započeće devetodnevni program, na kome će na devet lokacije biti prikazano 210 filmova iz 57 zemalja.

Od svetskih zvezda, na Festival će opet doći Šarlota Rempling, koja je prošle godine predstavila film „Melanholija“, a ove godine dolazi sa filmom „Ja, Ana“, koji je prikazan na ovogodišnjem Festivalu u Berlinu.

U okviru programa Posvećeno, Sarajevo će ugostiti američkog reditelja Toda Solondža. Publici će biti predstavljen deo njegovog opusa, poput filmova „Dobrodošli u kuću za lutke“ i „Pripovedanje“ u kojima Solondž ispituje „tamnu stranu srednje klase američkog predgrađa“.

Specijalni gosti ove godine biće i Viktorija Avril i Erik Kantona. Zvezda Almodovarovih filmova predstavi će film „Žena koja je obrisala suze“, dok fudbalska legenda Kantona dolazi povodom novog filma „Buntovnici fudbala“, u kome je jedna od pet priča posvećena Predragu Pašiću i njegovom radu tokom rata sa školom „Bubamara“.

Ove godine se obeležava desetogodišnjica uvođenja takmičarskog programa na Sarajevo film festivalu i on je u potpunosti posvećen igranim, dokumentarnim i kratkim filmovima iz centralne i jugoistočne Evrope. Pored filma „Djeca“, među ostvarenjima koja je izabrala selektorka festivala Elma Tataragić i koja se takmiče za nagradu „Srce Sarajeva“ naći će se i: „Glas moga oca“ (Orhan Eskiköy i Zeynel Dogan – Turska), „Sadašnje vreme“ (Belmin Söylemez – Turska), „Na granici“ (Florian Flikera – Austrija), „Iza brda“ (Emin Alper – Turska), „Šta je ljubav“ (Rut Madere – Austrija), „Svi iz naše porodice“ (Radu Jude – Rumunija), „Žena koja je obrisala suze“ (Teona Strugar Mitevska – Makedonija), kao i film Miroslava Terzića „Ustanička ulica“.

U Sarajevu će biti prikazana još dva srpska filma – „Smrt čoveka na Balkanu“ Miroslava Momčilovića, koji će na programu biti 9. jula i dokumentarno-igrani film „Lice revolucije“ Vladimira Milovanovića koji će se takmičiti za najbolji dokumentarni film.

Međunarodnim žirijem takmičarskog igranog programa predsedava mađarski reditelj Kornel Mundruž, a članovi su umetnički direktor Tribeca film festivala Frederik Bojer (Francuska/SAD), glumica iz Rumunije Ada Kondesku, menadžerka Eva Didro iz Francuske i direktor fotografije iz SAD Igor Martinović.

Pored glavnog programa, Festival će činiti i programi: U fokusu (stariji „zanemareni“ filmovi), Open Air (Letnji bioskop), Novi tokovi („potraga i otkrivanje velikih filmskih autora sutrašnjice“), Dečiji program, TeenArena i BHfilm.

Osim takmičarskog dela programa, u saradnji sa berlinskim festivalom i Berlinale Talent kampusom, SFF od 2007. godine organizuje i Talent kampus, koji se svake godine održava tokom festivala. Taj program za edukaciju mladih filmskih profesionalaca postao je najprestižniji trening događaj u regionu. Svake godine za Sarajevo Talent kampus stigne preko 200 prijava, a 80 najtalentovanijih prisustvovaće predavanjima i radionicama koje drže neki od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice.

Forum o filmskoj industriji

Regionalni forum Sarajevo film festivala od 12. do 13. jula u hotelu „Evropa“ istražiće pitanje – šta se dešava sa filmskom industrijom u Jugoistočnoj Evropi i koji su glavni faktori koji će uticati na njenu budućnost. Forum je organizovan u saradnji sa magazinom Screen International i postao je ključna platforma gde se sastaje preko 100 profesionalaca iz sveta filma i iz 15 različitih zemalja. Razmatraće se i ostala goruća pitanja, poput autorskih prava, poreskih olakšica, onlajn platformi, novih kretanja u polju distribucije, udruženja za zaštitu autorskih prava i finansiranja produkcije.

Počasna nagrada Branku Lustigu

Ovogodišnji dobitnik počasnog „Srca Sarajeva 2012“ je Branko Lustig, istaknuti filmski profesionalac, dobitnik dva Oskara, koji je više od pet decenija u filmskoj industriji. Nagrada „Srce Sarajeva“ dodeljuje mu se za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske umetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari