Više od dve hiljade fanova Internacionalnog džez festivala Nišvil (Nišville) prisustvovalo je pred prošli vikend koncertu „Ja volim Nišville“, jednoj od manifestacija građanske kampanje za podršku festivalu, koji je prvi put od devedesetih godina prošlog veka ostao bez finansijske podrške Ministarstva kulture.

Na Nišavskom keju, pored spomenika Šabanu Bajramoviću, nastupili su niški bendovi Jazzbooka, Krembou i Underdogs, a govornici iz građanskog Tima za podršku Nišvilu kritikovali su Ministarstvo zbog odluke njegove komisije da na ovogodišnjem Konkursu za finansiranje projekata iz oblasti savremenog stvaralaštva ne podrži projekat Nišvila, što je ugrozilo festival, koji kroz različite forme postoji tri decenije, a već godinama unazad je nacionalni brend. Među prisutnima su primećene različite javne ličnosti, ali ne i zvaničnici grada Niša. Od pet republičkih poslanika iz Niša koji su se u Skupštini zalagali za državno finansiranje festivala koncert je pratio samo Dušan Milisavljević (DS).

– Komisija Ministarstva kulture donela je odluku koja očigledno nije prihvaćena na dobar način od ljubitelja muzike, ljubitelja kulture i građana Srbije, tako da se nadam da će Ministarstvo smoći snage da tu odluku preispita i učini nešto što je na tragu povratka vrednosti i kulture u Srbiju, o čemu vrlo često pričamo, ali to na na žalost ne radimo. Moram reći da sam proverio da li iza organizacije ovih akcija stoje neke političke stranke ili politički motivi, i njih nema, već stoji autentična potreba građana da kulturu u svojim životima dožive svojim ušima i svojim očima, a ne samo na papiru – rekao je zaštitnik građana Republike Srbije Saša Janković.

Nakon reakcije javnosti na odluku o uskraćivanju državnih sredstava Nišvilu, objavljenu pre desetak dana, ministar kulture Bratislav Petković je kazao da će Ministarstvo „ispitati“ neka rešenja konkursne Komisije i „pokušati“ da obezbedi sredstva za Nišvil, kao i Oktobarski salon, Bitef i Palić, koji na konkursu takođe nisu dobili podršku. I gradonačelnik Niša Zoran Perišić se posle više dana „ćutnje“ oglasio na Televiziji Kopernikus 3, na kojoj je rekao da je i on „obezbedio dva miliona dinara od sponzora“. On je ocenio da „Nišvil niko neće ugasiti“- što niko nije ni izjavio, ali da bi zbog nedostatka sredstava „sve gradske manifestacije trebalo da uvedemo u meru koju možemo da izdržimo“. „Žao mi je, ja bih voleo da u Radničkom igra Mesi, ali izvesno je da nemamo novca da ga dovedemo“, kazao je. Nišvil je, inače, na konkursu Ministarstva kulture aplicirao projektom vrednim deset miliona dinara, od kojih je polovina namenjena specijalnom džez programu posvećenom jubileju Milanskog edikta.

Nismo svi za rijaliti šou i turbo-folk

– I ja želim da sa ove bine uputim reči podrške Nišvilu, kao i reči protesta protiv ljudi koji vode kulturu u ovoj državi. Nismo mi svi seljaci i nismo svi za njihove rijaliti šouove, ili turbo-folk, ima nas koji volimo džez muziku. Velika je sramota to što neko pokušava da uradi i nadam se da ćemo svi uspeti da izguramo da se Nišvil i dalje održava u Nišu – rekao je muzičar Vlado Georgiev, koji je imao svoj koncert u Niškoj tvrđavi neposredno nakon protestnog koncerta „Ja volim Nišvil“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari