Na kamernoj sceni Narodnog pozorišta u Pirotu premijerno je izveden komad Roberta Davida Mek Donalda, „Sastanak na vrhu“, u adaptaciji i režiji Lilijane Ivanović. Tema komada u kome ima drame, psiholoških i melodramskih elemenata, susret je ljubavnica Hitlera i Musolinija – Eve Braun i Klare Petači.

Zanimljivo je da je u ovom komadu prvi put bila dupla podela za ova dva ženska lika i dve premijere iste večeri. Ulogu Eve Braun u alternaciji igrale su Marta Keler i Borjanka Ljumović, a Klaru Petači u alternacijama igrale su Aleksandra Stojanović i Ivana Nedeljković. Vojnik je bio Aleksandar Radulović.

„Iznenađena sam pozitivnom reakcijom publike jer je ovo prvi put da se na sceni NP u Pirotu igra ovakva predstava. Ovo je prilično smelo čitanje komada Dejvida Mek Donalda, i ja sam se plašila reakcije, ali sad vidim da je moj strah bio neopravdan. Reč je o nečemu sasvim novom i za mene i za publiku. Susret ljubavnica Hitlera i Musolinija, zrno je za početak čitanja ovog teksta, jer su to mogle da budu ljubavnice bilo koja dva moćna čoveka, koje vremenom umisle da i one imaju moć kao i njihovi ljubavnici. A, bile su potpuno dve nevažne i ličnosti sa margina“, rekla je posle predstava rediteljka Lilijana Ivanović.

„Izazov je za sve nas igrati u ovoj predstavi, a najbitnije je da publika veruje rediteljki koja je ovde režirala nekoliko predstava“, kaže Aleksandar Radulović. „Mnogo brzo smo radili ovu predstavu, a posebno iskustvo je upravo dupla podele, jer smo pomagali jedni drugima. Predstava je dobro prihvaćena“, misli Borjanka Ljumović , a Marta Keler kaže da joj nije bilo teško ni u ulozi Eve Braun. „Shvatila sam srž njene ličnosti i mislim da sam je savladala i izgradila kao lik, a rediteljka nam je jako pomogla. Ovo je teška drama koja zaslužuje da se igra u punoj sali“, dodala je Marta Keler.

Predstava je rađena u koprodukciji sa „Puls teatrom“ iz Lazarevca i igraće se u Pirotu i Lazarevcu. Kostime je radila Biljana Krstić, izbor muzike Dragoslav Lilić, a koreografiju Ana Tomović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari