Savetnik ministra kulture Dragan Hamović podneo ostavku

Ostavite komentar


  1. Gospodin Hamović je u izjavi za Večernje novosti pre dve godine doslovce izjavio:
    „Govori se da nije problem ćirilica nego opšti nivo pismenosti. Tačno, ali je očito da se baš polupismen svet okrenuo latinici, prateći opšte trendove i brendove.“

    Kao jedan od tih „polupismenih“ mogu samo da kažem da mi je drago što je podneo ostavku i što više nije nekakav posebni savetnik ministra kulture ma šta to značilo!

  2. Podneo ostavku. Pazi ga. A šta će uopšte u toj priči ako je iole normalan. Kao čoveku bih mu mogao oprostiti, ali, kao pesnike, ne.

  3. Нажалост, Хамовић је имао одличну намеру – да помогне у спасавању српске културе, као националне вредности, посебно у спасавању српске линчоване ћирилице међу Србима све време од Новосадског договора о српскохрватском језику до данас. Хамовић је имао сасвим племениту и корисну намеру да се (са)чува српска ћирилица међу Србима, али не у ових бедних неколико процената изузетака, него ад се сачува на једини могући и у Европи ис вету примењен начин – кроз давање апсолутног суверенитета и српском писму у језику Срба. Али, у старту су кренули погрешним путем и Хамовић и лингвисти из Одбора за стандардизацију српског језика који су помагали и њему и министру културе. Сви су кренули погрешно од заакона, уместо да крену на онај начин чувања сваког другог писма у сваком другом језику. Они нису схватили (чудно је да то ни лингвисти нису схватили) да се српско писмо ћирилица данас може вратити у пуни живот тек када се измени одредба у Правопису српскога језика Матице српске у коме се једино српском народу одређују два алтернативна писма (српска ћирилица и хрватска латиниац – гајица).
    Само се преко исправног нормирања српског језика не у четири данашње варијанте (две по изговору и две по писму) и преко правописа с једнописом могу спасити и српски језик, и српско писмо и српски народ.
    Ми смо на то указали на пријему код министра културе, али то ни њему ни лингвистима није помогло да схвате да се сваки језик и писмо спасавају само њиховим исправним нормирањем у употреби језика и писма, а не саамо у законима. Они су погрешно кренули у тај посао да само сачине одговарајући закон, а не даа првенствено саачине одговарајућу норму учевног језика и у осталим правилима и у правилу о једноазбучју које се примењује у свим другим језицима Европе и света. Све друго не може донети успех, па ни друге стратегије и закони. Дакле, помаже само исправно језичко-правописно нормирање, пре свега.

Ostavite komentar


Kultura

„Biang Biang Express“

Poneo sam aparat star 12 godina, bubicu nepoznatog porekla i nadao se najboljem: Nikola Stojanović o nadrealnim prizorima sa snimanja „Biang Biang Express“-a

- Sarajevo Film Festival je najveći i najbitniji festival u regionu. Drago mi je što sam ponovo bio tamo. Nažalost, nisam uspeo da naletim na ovogodišnje goste, legende i lične heroje Pola Šredera i Džona Tortura, i napravim selfi, ali je lep osećaj znati da su i oni bili tu, negde kada i ja - kaže za Danas reditelj Nikola Stojanović.

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.