Savremena galerija Zrenjanin: Izložba slika "Mesto inspiracije" 1Foto. savremena galerija zrenjanin

Neka od najznačajnijih imena srpske međuratne i posleratne istorije umetnosti 20. veka, poput Vase Pomorišca, Alekse Čelebonovića, Milana Konjovića, Nikole Graovca, boravila su i stvarala u Umetničkoj koloniji Ečka a njihova dela ostala su u fundusu Savremene galerije Zrenjanin i UK Ečka.

Upravo ti radovi, tačnije izbor radova sa motivima Zrenjanina, deo su izložbe u Savremenij galeriji u Zrenjaninu, pod nazivom „Mesto inspiracije“ autorke Sunčica Lambić Fenjčev.

„Značaj ovih umetničkih dela se nalazi ne samo u njihovoj umetničkoj vrednosti, niti u preciznosti naslikanog motiva već ove slike često imaju i dokumentarni karakter na osnovu kojeg se mogu dobiti informacije o nekim prostornim celinama u gradu koje su danas znatno izmenjene ili više ne postojw“, objašnjava autorka izložbe, kustoskinja Sunčica Lambić Fenjčev.

Izložene su slike na kojima je predstavljeno graditeljsko nasleđe Zrenjanina i Ečke, neki od simbola i omiljenih mesta okupljanja Zrenjaninaca, kao i seoski pejzaži viđeni očima umetnika.

Prošetajte i pogledajte izložbu, koja traje od 8. maja do 28. juna.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari