Savremena Hajdnova muzička burleska 1Foto: Stanislav Milojković

Carica Marija Terezija je govorila da kada joj se sluša opera, onda ide kod Esterhazija. Tako je tvrdila kada je slušala Hajdnovu „L’infedelta delusa“ (Osujećena nevernost) u idili dvorca Esterhazija na kome je kompozitor Hajdn bio kapelmajster od 1761. do 1790.

Ovaj komad o zabunama u ljubavnoj igri/intrizi „burletta per musica“ je nedavno imao premijeru u Državnoj operi u Minhenu.

Podsetimo, libretista na čiju komediju je Jozefa Hajdn komponovao ovu muzičku burlesku, je bio Marko Coltellini. Facit libreta bi mogao da glasi u duhu Rusoove filozofije: „Povratak prirodi“. Značaj prirodnog života na selu ima prednost nad lažljivošću života u gradu. Hajdn ilustruje promenu duševnih stanja sa humorom i umećem psihološkog karakterisanja.

U minhenskoj inscenaciji u režiji Marie-Eve Signeyrole ova komedija je pitanje patrijarhata i položaja žene u njemu. Taj položaj biva još drastičnijim time što režiserka smešta radnju u religiozni internat za devojke sa rigidnim režimom i odsustvom slobode za ličnu sferu.

Pored izvanrednog muziciranja ovu produkciju Bavarske opere karakteriše čitava serija video projekcija. Zbivanje režiserka smešta u manastirski internat, sa dvema lezbijskim protagonistkinjama. Sve je u ovoj inscenaciji sa džender korektnošću i afinitetom postavljeno i sve se pretvorilo u napetu i interesantnu predstavu. Istorijska informisanost dirigentkinje iz Litvanije se ogledala u detaljima kao što je ples u kome se istakao italijanski humor.

Rečju, zanimljiva i provokativna inscenacija saobrazna duhu džender agende i „aggiornamento“ Hajdna.

Šest mladih solistkinja

Šest mladih solistkinja sa dirigentkinjom Gider Slekite su požnjele dugi i zasluženi aplauz. Uloge pevaju Jasmin Delfs (Vespina), Emily Sierra (Nanni), Jessica Niles (Sandrina), Armando Elizondo (Filippo), Joel Williams (Nenćio), Andrew Gilstrap (otac Nenćia), Tatjana Smutna (Igumanija manstirskog internata), Céline Baril (Live kamera) i Bavarski državni orkestar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari