Premijerom predstave „Ludi od terapije“ 20. marta biće otvoren novi pozorišni prostor u Beogradu, „Scena Stamenković“ u okviru Ustanove kulture Palilula.


– Deo zgrade nekadašnjeg Narodnog univerziteta „Braća Stamenković“, koji je u izgoreo požaru pre 10 godina, uspeli smo da renoviramo. Proces je trajao dve godine, i tako je u okviru UK Palilula nastala pozorišna dvorana koja će se zvati „Scena Stamenković“ – rekao je predsednik opštine Palilula Danilo Bašić na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Novi prostor ima 466 sedećih mesta i opremljen je najsavremenijim ozvučenjem i osvetljenjem.

– Hteli smo da napravimo prostor koji će moći svi da koriste. Osim predstava, on će biti namenjen i za koncerte, dečje predstave i skupove, tako da su vrata ove ustanove širom otvorena za sve ljude sa idejama – objasnio je Bašić.

Komad inspirisan tekstom Kristofera Duranga u režiji Ivana Vukovića se na duhovit način bavi istraživanjem savremenih društvenih odnosa, pre svega intimnih. Mej ide na terapiju. Džek ide na terapiju. Konobar je na terapiji, psihijatri su na terapiji! Hoće li nekome terapija pomoći? Predstava zapravo nudi inspirativna rešenja kako da se pojedinac u burnim vremenima poremećenih odnosa i sveopšteg nedostatka prave ljubavi snađe i smeje.

– Stvara se novo pozorište koje nastaje na novoj organizaciji. Ovo je scena koja tek treba da zaživi, ali potpuno drugačije u odnosu na dosadašnja pozorišta. Napravljen je mercedes, a glumci samo treba da sipaju gorivo u njega – istakao je Marko Živić, glumac u predstavi i jedan od njenih producenata.

U glumačkoj podeli pored Živića su i Suzana Lukić, Dragan Marinković, Danina Jeftić, Miki Damjanović i Milan Čučilović. Nakon predstave „Ludi od terapije“, koja je po originalnom tekstu izvedena prvi put 1982. na Brodveju, na novoj beogradskoj sceni 27. marta igraće se komad Mirjane Bobić Mojsilović „Pogodi ko dolazi na večeru“ u kojoj glume Ljiljana Stjepanović, Boris Komnenić i Zlata Numanagić.

Rekonstrukciju, koja je koštala 80 miliona dinara, prvi su pomogli Jovan Ćirilov, Dušan Kovačević i Dragan Gagi Jovanović, koji je najviše i promovisao ovaj projekat. Očekuje se da će njegova predstava biti sledeća produkcija koja će se naći na ovoj sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari