Nema greške za dobar početak ako se u njemu sadrži reč„bad“. Prošlog Exita Bad Brains, sada Bad Religion za momentalni hardcore punk start festivala, energija je to od barem tri decenije koja od kraja 70-ih do danas prži, melje i ne posustaje.


Bazične punk vrednosti, proizvedene u čistom znoju ovih kalifornijskih trudbenika, bez glamuroznih ukrasa, kao udruženi Husker Du i Ramones u garaži u kojoj se toči adrenalin – Bad Religion usavršili su skladno slaganje glasova u panku do te mere da njihove pesme zvuče kao beskompromisne himne i za današnje generacije. Tinejdžeri koji oduševljeno pozdravljaju ove veterane iz prvih redova ispred Glavne pozornice EXITa to samo potvrđuju.

Montrealska i svetska alternativna rock atrakcija Arcade Fire, neodoljiva muško-ženska grlata skupina koja svira sve instrumente koji vam uopšte padaju na pamet, grupa je adrenalinom takođe potpaljenih muzičara koji su i svojevrsni plesači što zadivljujuće precizno izvode tačku za sopstvenim instrumentom tog trenutka, dirigujući besprekorno horom obožavalaca. Svaka njihova pesma je poput simfonije – ako i krene kao milozvučni dečji napev, stvarno vas obuzme vrlo brzo čistotom osećanja i silnim uloženim trudom da vas obasja složnom zvučnom čarolijom. Do kraja nastupa ozbiljno ste zaljubljeni u Arcade fire u kojem praktično svi sve sviraju, no gde uz svu nežnost emocija nikako ne nedostaje alternativna rock oštrica do čak prave punk anarhije.

Ali, svaki muzički zalog prošlosti i više nego aktuelne sadašnjice jednostavno se rasplinjava poput oblaka dima pred Pulp! Džarvis Koker, glavom i šikom, i njegovi otmeni saborci za svojim instrumentima, isporučuju plesno-magijsku delikatesnu pop energiju koja je prava esencija britanskosti poslednjih decenija i – zauvek! Dok Koker mlatara svojim jedinstvenim vitkim telom, začaravajući publiku glasom koji je radio-drama po sebi, a svi ga bez daha pratimo na njegovoj unikatnoj beatle-esknoj zvučnoj i scenskoj putanji, zaokružava se na nadnaravan način utisak o ovoj uvodnoj večeri EXITa – adrenalin i vera u ono što se radi čine se kao poruka svakog ko se popeo do tog časa na glavnu binu. A ta poruka svima čini dobro.

Zorica Kojić

NESTVARNO-STVARNI DARKWOOD DUB

„Stvarnost, stvarnost čudnija od sna, ništa nije, ništa nije kao, kao što izgleda“ melodija se razlila zajedno sa svetlošću plavih reflektora I skoro nadrealnom mesečinom nad Main Stage-om. Darkwood Dub, moglo bi se reći starosedeoci festival, tradicionalno prvog dana na glavnoj bini – ovog puta potpuno nestvarno, uz stare dobre hitove i one sa novog albuma, toliko svežeg da još uvek nisu stigle da nam se uvuku pod kožu sve pesme. Osim naravno super-hita „Nešto sasvim izvesno“ sa legendarnom Biserom Veletanlić.

 

ŽURKA JE POČELA UZ ATHEIST RAP

Žurka je počela! Znak za start ovogodišnjeg Exit festival sinoću 19 sati je dao novosadski bend Atheist Rap na Main Stage. Prava pank-rok prašnjava, uz kose zrake sunca pred zalazak i neizbežne oblake prašine, koja se lepi za obuću i odeću i, kao i uvek, odaje državljanina State Of Exit. Pola sata svirke – kratko, slatko i eksplozivno.

 

FUSION I EXPLOSIVE BINE

Na Fusion Stage-u od 20.30 sati svirali su Tri-O-Five – definitivno muzika za opuštanje i ples. Na u to vreme još uvek praznoj Eplosive bini, prašili su Shoplifters.

 

BEIRUT NA FUSION BINI

Na Fusion bini, nazvanoj „Exit u malom“, oko pola tri iza ponoći svirao je popularni kanadski bend Beirut. Iako iz potpuno drugačije, daleke zemlje, u njihovoj muzici se oseća opčinjenost zvucima Evrope, od balkanske romske muzike, preko polke, pa do francuskih šansona, što se pokazalo kao dobra mešavina u receptu za sjajnu zabavu ispred Fusiona.

 

JDX BACK STAGE ZABAVA

Nešto posle pola osam iza Main Stage-a, svirkom beogradskog benda Autopark otvorena je sezona zabave u Jack Daniel?s Back Stage-u. Nakon posebnog uspeha i čarobnih iskustava sa prošlogodišnjeg Exit festivala, JDX putujuća žurka ponovo je tu. Prošle godine ova zona predstavljala je jednu od glavnih festivalskih atrakcija, a i ovoga puta na Exit donosi dobru muziku, zabavu i vrhunski viski.

 

EXIT MUSIC LIVE SVE POPULARNIJI

Na prepunoj Exit Music Live bini, što je uglavnom neuobičajeno za doba noći tj. jutra iza pola tri, Kanda, Kodža i Nebojša ljuljali su masu svojim starim hitovima, ali i novim sa poslednjeg albuma „Manifest“. Ove godine na EML nastupaju pobednici Play at Exit konkursa i neki od bendova čija su izdanje objavljena na Exit online etiketi. Mesto koje postaje sve popularnije na Exitu, s obzirom na muzičku svežinu kojom doprinosi festivalu, neposrednu, drugarsku podršku bendovima iz publike i internacionalnu raznovrsnost i raznolikost pravaca.

 

MEĐUPROSTOR I MEĐUVREME ZA ZANIMACIJE

U međuvremenu i međuprostoru na brojnim štandovima na putu od Reggae bine do Fusion-a prolaznici su mogli da naiđu na raznovrsne zanimacije i akcije. poput one koja kroz igru (na sreću) ukazuje na značaj reciklaže i zaštite životne sredine. ko najpribližnije pogodi broj limenki koje su bile potrebne da se napravi bicikl „Limenko“ na poklon dobija pravi dvotočkaš u voznom stanju!

 

REGGAE – DEFINITIVNO POSITIVE VIBRATION!

Rege talasi su počeli da talasaju većod 18 sati, da bi se stvari zakuvale uz set dvojca The Floss. Reggae Positive Vibration Stage – kao i uvek najiskuliraniji kutak festivala od šest popodne pa sve do šest ujutro, Mesto za sve – đuskanje uz rege dabove, susrete sa ekipom ili jednostavno kuliranje na travi uz pićence.

 

AGORA STAGE – SPOJ OZBILJNOSTI I ZABAVE

U popodnevnim časovima uz ozbiljne teme koje se razmatraju na svakodnevnim tribinama, Agora Stage u večernjim satima postaje mesto dobre zabave i dobrog zvuka. To su mogli da potvrde svi koji su se posle 21.30 našli ispred ove bine i đuskajući uživali uz set jednog od legendarnih novosadskih disk džokeja – DJ Sholeta – još iz vremena devedesetih poznatog po odličnim zabavama, bilo da su u pitanju gitare ili elektronika.

Danijela Jakobi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari