Al PaćinoFoto: Robyn BECK / AFP / Profimedia

Al Paćino je čovek koji je ostvario jednu od najimpresivnijih karijera u kinematografiji.

Legendarni glumac svoje putovanje počeo je 1969. godine i od tada je osvojio jednog Oskara, jednu nagradu BAFTA, dva Emija, dva Tonija i četiri Zlatna globusa.

Ne žali ni za čim, osim za jednom ulogom koja je na kraju pripala Dastinu Hofmanu.

Kad je objavljeno da Oskarom nagrađeni reditelj Bob Fosi radi na biografskoj drami zasnovanoj na životu Lenija Brusa, Paćinu je ponuđena uloga jednog od najuticajnijih, ali i najkontroverznijih komičara u američkoj istoriji.

Međutim, on ju je odbio, a potom i zažalio.

– Jedini film za koji mogu reći da mi je žao što ga nisam napravio je „Lenny“ – izjavio je Paćino.

Film je Hofmanu doneo nominaciju za Oskara u kategoriji najboljeg glavnog glumca.

Film prati uspon Lenija Brusa tokom 1950-ih i 1960-ih godina, njegovu karijeru i probleme sa zakonom zbog njegovih eksplicitnih nastupa, koji su često uključivali tabu-teme. Priča takođe prikazuje njegovu vezu sa suprugom Hani, koju glumi Valeri Perin, koja mu je bila velika podrška, ali i svedok njegovog pada u zavisnost od droga.

„Lenny“ je snimljen u crno-beloj tehnici, što doprinosi dokumentarnom stilu filma i naglašava realističan pristup njegovoj životnoj priči.

Film istražuje teme cenzure, slobode govora i posledice umetničkog izražavanja koje pomera granice društveno prihvatljivog.

– Kad sam prvi put pročitao scenario, rekao sam: „Ne, nisam pravi izbor za to“. Kasnije sam shvatio da sam time poklonio odličnu ulogu. U svakom slučaju, to danas više nije važno – rekao je Paćino Leriju Kingu 2010, a prenosi Index.hr.

Ipak, priznao je da je Hofman odradio sjajan posao. Tome u prilog ide i podatak da je uloga Lenija Dastinu Hofmanu donela nominaciju za Oskara u kategoriji najboljeg glavnog glumca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari