alis manroFoto: Chad Hipolito / Zuma Press / Profimedia

Andrea Robin Skiner, ćerka Alis Manro, navela je kako ju je očuh seksualno zlostavljao kad je bila dete, a da je njena majka ostala sa njim i nakon što je on to priznao.

Ubrzo nakon što je Alis Manro preminula, Skiner je pisala za kanadski Toronto Star o tome kako ju je Džerald Fremlin zlostavljao od 1976, kada je ona imala 9, a on više od 50 godina.

Ona je navela kako je Fremlin, njen očuh, došao u njen krevet i seksualno je zlostavljao, što je ona prenela ocu Džejsu Manrou, ali on to nije preneo njenoj majci.

Skiner kaže i da je godinama nakon toga Fremlin njoj pričao o devojčicama iz kraja koje mu se sviđao, skidao se pred njom i davao razne predloge.

Navodi da je zlostavljanje prestalo kada je postala tinejdžerka, ali je razvila bulimiju, nesanicu i migrene, što sve povezuje sa zlostavljanjem.

Skiner je otišla u policiju 2005. godine, kada je 80-godišnji Fremlin sve priznao i dobio uslovnu kaznu od dve godine. Alis Manro ostala je sa njim do njegove smrti 2013. godine.

Alis Manro je 2013. dobila Nobelovu nagradu za književnost

Kaže da je ona majci prvi put rekla za zlostavljanje 1992. godine, napisavši joj pismo nakon što je Manro u jednoj priči pokazala simpatije prema ženskom liku kog seksualno zlostavlja očuh.

Manro je tada privremeno napustila Fremlina, koji je za sve okrivio pastorku i rekao da će u javnost izneti sugestivne fotografije u kojima je ona u njegovom donjem vešu.

Manro je rekla da je saznala prekasno za sve, da ga voli previše i da je „misoginistička kulutra kriva ako njena ćerka očekuje da će ona zapostaviti svoje potrebe i žrtvovati se zbog dece“.

Tvrdila je kako je sve što se desilo između Fremlina i Skiner samo između njih i nema veze sa njom, a pričala je i o drugoj deci sa kojom je Fremlin imao „prijateljstva“ koja je ona shvatila kao izdaju.

Skiner je to shvatila kao potpunu nesvest o njenom stradanju i distancirala se od porodice 2002. godine, kada je zabranila da Fremlin priđe njenoj deci.

Potom je 2005. pročitala intervju u kome je Alis Manro pozitivno govorila o svom braku i odlučila da ode u policiju sa Fremlinovim pismima.

Tvrdi da se i nakon svega toga nastavila tišina o ovom slučaju zbog toga što je njena majka poznata, ali da želi da se sve to zna javno kada god neko pomene književnicu koja je štitila zlostavljača.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari