– Umesto da potvrdi titulu prestonice mode, Milano je u proteklih dana uradio suprotno. Problem u ovoj Nedelji mode nije bio u dizajnerima i njihovim kolekcijama, već u organizaciji koju je potpuno poremetila prva dama Voga Ana Vintur.

Uoči prestižne, do juče najprestižnije, modne manifestacije tzv. kraljica mode je najavila da će se u Milanu zadržati samo tri dana i tako između redova naredila organizatorima da najvažnije revije „strpaju“ u baš taj period. Organizatori su je poslušali i tada je nastao potpuni haos, s obzirom na to da su termini, tehnička podrška, manekenke i sve ostalo bili odavno dogovoreni.

Za razliku od organizatora, domaći dizajneri su ispunili očekivanja, zapravo pokazali zašto to Italijani rade bolje od ostatka sveta. Milanska nedelja mode nije ponudila neke inovacije, ali je zato pokazala kako iskoristiti ono najbolje od dobrih starih komada odeće. Strogost i krutost tvida razbijena je svilenim i nežnim materijalima haljine, suknje i košulje, dok je klasično odevanja začinjeno čistim i jakim nijansama žute i crvene te uvek uzbudljivim leopard i tigrastim šarama. Nimalo iznenađujuće za kolekcije namenjene jeseni i zimi, pojavljuje se i karirani uzorak na ponovno klasičnim komadima – suknji i košulji. Iako je krzno jedan od važnih lajtmotiva ove Nedelje mode, za razliku od Njujorka ono nije samo sebi svrha.

A sve je počelo revijom kuće Versaći, u okviru koje je Kristofer Kin prikazao liniju Versus. Dominirale su lepršave haljine u čijem dizajnu je očigledan seksi utisaj Donatele. Ova revija je vlasnici modne imeprije bilo prvo pojavljivanje nakon objavljivanja knjige „House of Versace“ koja je podstakla otkrivanje mnogih mutnih radnji ove modne dinastije. Uz ovu prestižnu kuću oči su bile uprte i u Armani, koji se predstavio ženstvenom mladalačkom kolekcijom. Misoni prognozira etnoluk za narednu sezonu, a Kavali potpuni povratak hipi fazonu. U sedamdesete godine prošlog veka vratili su nas Guči i Emilio Pući. Potpuno drugačiji od kokurencije bio je Diskverd. Revija dramatična kao i kolekcija, kojoj je akcenat na crnim halijnama i crvenim detaljima. Kod Ferea i Botega Venete sve je u vezi s kožom, a kod Maks Mare po običaju prednjače kaputi koji su razgrabljeni odmah posle revije.

Naravno, Nedelja mode u Milanu nebi bila to što jeste bez Dominika Dolčea i Stefana Gabane. I sada su bili u svom prepoznatljivom šik stilu – čipka, korseti i seksi haljine. Publika je oduševljeno prihvatila rad ovog dvojca, koji je barem malo podigao atmosferu na ovogodišnjoj Nedelji mode u Milanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari