asian dub foundationFoto: Promo

Legendarni britanski hiphop/dab/raga/pank bend Asian Dub Foundation održaće 16. novembra koncert u beogradskom Dorćol Platz-u, u organizaciji promoterske kuće Long Play.

Popularni Asian Dub Foundation vraćaju se u srpsku prestonicu posle sedam godina. U međuvremenu su odavno stečenu reputaciju u Srbiji još više učvrstili nastupajući na nekoliko vodećih festivala.

Najsvežiji je ovogodišnji Arsenal fest u Kragujevcu, gde su, uz euforičnu atmosferu večeri na glavnoj bini.

Stoga, nije ni čudo što gitarista ADF Stiv Čandra Savejl s radošću ističe: „Svaki put kada dođemo u Srbiju, snažno osećamo da publika razume pesme i da im znači naša muzika. Zato se radujemo svakom novom nastupu kod vas“.

Priča o Asian Dub Foundation je počela ranih devedesetih, kada je bend formiran iz muzičke radionice u istočnom Londonu, u instituciji koja je njihov duhovni dom, Community Music.

Ti počeci obeležili su kako njihov zvuk, tako i njihove šire društvene aspiracije, što su pokazali angažovanjem sa romskom omladinom u Budimpešti, zatim spajanjem sa legendarnim Afro Reggaeom u favelama Rija.

Tu je i pokretanje sopstvene obrazovne organizacije ADF Education (ADFED), kao i mnoge kampanje u ime marginalizovanih društvenih grupa.

Tokom karijere, Asian Dub Foundation su delili scenu sa grupama poput Rage Against The Machine, Beastie Boys i Primal Scream, a na spisku umetnika sa kojima su sarađivali u studiju su i Radiohead, Sinead O’ Connor, Iggy Pop, Chuck D…

Do sada su objavili devet studijskih albuma – poslednji, „Access Denied“, 2020. godine.

Ulaznice za koncert sastava Asian Dub Foundation u Dorćol Placu koštaju u pretprodaji 3.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari