Ašok Murti o stilu Slađane Milošević i modi osamdesetih: "Bio je to jedan veseo i kratak momenat kada se Beograd poklopio sa svetom" 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Ašok Murti, jedan od najpoznatijih stilista u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji, ostavio je dubok modni trag prateći transformacije u ovoj oblasti. Sinoć je učestvovao na reviji posvećenoj Slađani Milošević, a  razgovarali smo o modi, Slađaninom uticaju na trendove i životu osamdesetih u Beogradu.

Ašok Murti bio je samo jedan od učesnika revije koja je slavila Slađanu Milošević sinoć u Beogradu.

U Beogradu je sinoć otvorena 54. Beogradska nedelja mode, revijom omaž Slađani Milođević. Tom prilikom više od 50 kreatora, kostimografa i stilista sa prostora ex-YU predstavilo je kreacije inspirisane ovom autentičnom modnom ikonom.

Sinoć smo se podsetili mode osmadesetih, koja je dala poseban pečat čitavoj deceniji.

Ašok Murti o stilu Slađane Milošević i modi osamdesetih: "Bio je to jedan veseo i kratak momenat kada se Beograd poklopio sa svetom" 2
Ašok Murti stilizovao je Marinu Perazić sinoć, foto ATAImages.rs

Osamdesete su bile godine kada je svako imao slobodu da iskaže svoje modne mogućnosti. Od kreativnosti do kiča, bilo je svega. Ovo je jedan od perioda kada su vladale protivrečnosti. Ne samo u modi, već i u muzici, filmu… Ljudi su težili da pronađu sebe, da otkriju ko su zapravo. A sloboda u načinu odevanja bila je jedan od puteva koji je vodio do cilja.

O modi tog vremena, ovoj sad i Slađaninom stilu pričali smo sa modnim stilistom Ašokom Murtijem.

„Prošle godine moda osamdesetih i ova sada su se podudarale, dok je ove godine to krenulo malo da se smiruje. Sada nestaju ta predimenzionirana ramena, na primer. Kao osoba koja je preživela i realno vreme osamdesetih, mogu reći da je tada to što se dešavalo u modi bilo tehnološki teže izvesti, ali je bilo mnogo više stvar nečega što je omogućavalo da se identifikujemo sa svetom. Tada nijedna devojka nije išla bez šest pari namramenica“, rekao je Murti za Danas, pa nastavio:

„Bilo je to jedan veseo i strašno kratak momenat početkom osmdesetih kada su se Beograd i šire, Jugoslavija, preklopili sa svetom, pa čak u nekim drugim segmentima, kao u muzici… Bili smo lideri. I to je bio divan osećaj. Sada je moda stvar komoditeta. Toliko nas bombarduju informacijama, tako da vi u stvari ne možete da shvatite zašto ste odbrali baš taj odevni predmet“.

Ašok Murti o stilu Slađane Milošević i modi osamdesetih: "Bio je to jedan veseo i kratak momenat kada se Beograd poklopio sa svetom" 3
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

A kada već govorimo o stilu, tokom svoje karijere Slađana je kreirala svoj autentičan način odevanja, ali nije se radilo samo o imidžu za scenu i kostimima. Njen način odevanja bio je isti i van kamera, odraz njene ličnosti i neizostavni deo svakog njenoj pojaljivanja u javnosti. Toliko je bila originalna u osmišljavanju odevnih kombinacija da je na tom polju bila i inovator i vizionar.

Stil koji je ona negovala slobodno možemo reći da je bio „ispred svog vremena“, i nesumnjivo je da je Slađana Milošević obeležila modnu scenu osamdesetih godina.

„Na početku svoje karijere, u momentu kada su počinjale i ona i Bebi Dol, mislim da je Bebi Dol bila mnogo pomerenija, a Slađana mnogo više verna sebi. Ako poglededate njena prva pojavljivanja, to je bilo vrlo minimalistički, ali je isticala sve ono što je mogla da ponudi. Njen eksperiment za modu kreće malo kasnije, kada ona u saradnji sa gospodinom Mladenom Tušupom predstavlja nešto što mi danas ovde slavimo.  To je žena koja je jako, jako mnogo eksperimentisala sa modom. Korisila je domaće dizajnere i ljude koji nisu bili nužno modni dizajneri i pokazala da autentično može da bude mnogo zanimljivije“, rekao je Murti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari