Sastav Multietnička atrakcija postao je atraktivan odmah po pojavljivanju na domaćoj muzičkoj sceni. Prvi nastupi doneli su im pre dve godine priznanje za najbolji novi bend veb magazina Popboks. Dodatni podstrek u radu dalo im je prvo mesto na „Art and Music“ festivalu u Puli. Debi album sa 12 numera koje se žanrovski mogu opisati kao progresivni rokenrol objavili su sredinom decembra prošle godine.


Vaši nastupi su izuzetno siloviti pošto pored palica na njima ne retko nastradaju i pojačala. Na koji način uspevate da svaki put izrazite tako jake emocije i da li strahujete da bi one mogle vremenom da postanu rutina i tako nestanu?

– Slažem se da su nastupi Multietničke atrakcije izuzetno živi, direktni, puni energije, to je ono što čini Atrakciju, pored unikatnih nastupa, upečatljivom za slušanje i gledanje. Ume da se desi da nešto od opreme pri nastupu strada, ali sve se da popraviti. Dok je god ljudi, situacija, događaja, 24 sata u opticaju mislim i znam da Multietničkoj atrakciji rutina neće postati navika – naglašava za Danas Osman Ahmed, bubnjar i vokal Multietničke atrakcije.

Da li postoji ideja i objavljivanje albuma koji bi bio snimljen uživo na nekom nastupu?

– Da, što da ne, s obzirom na to da Multietnička atrakcija svoje emocije najbolje prenosi živim nastupom. Mislim da bi uz taj „živi“ album lepo pristajao dvd koji bi pokrio i tu vizuelnu stranu i upotpunio doživljaj. Vrlo moguća opcija za naredno izdanje.

Kakvi su dalji planovi u pogledu promocije debi albuma?

– Trudićemo se da promovišemo album sa što više koncerata kako u zemlji, tako i u komšiluku. Mada su koferi spakovani i za veće destinacije.

Da li je u planu pravljenje spotova za numere sa debi albuma?

– Video za prvi singl je gotov i uskoro će biti prikazan. U pitanju je pesma „Minijaturna građevina“. Publika i oni koji vole video beleške siguran sam da će biti prijatno i atraktivno iznenađeni. Materijal za narednu pesmu je u pripremi.

Koliko vam je kao novom bendu bitna eventualna podrška „starijih“ grupa?

– Podrška starijih i iskusnijih muzičara prija, ali na kraju sve je u upornosti i radu, a kvalitet sigurno pronalazi svoje mesto.

Koliko inspiraciju za muziku pronalazite u deci s obzirom na to da radite i kao doktor Klovn?

– Mislim da mi posao ili poziv kojim se profesionalno bavim daje sigurnost, smelost i slobodu da muzici pristupim sasvim lagano i da je zajedno pretočimo u igru, što Atrakcija i jeste.

 

Bend kao logičan sled događaja

Grupu Multietnička atrakcija čine Osman Ahmed (bubnjevi, vokal) i Demir Ahmetović (bas, prateći vokal).

– Muzička saradnja između Demira i mene traje već nekih pet godina, tako da je logičan sled događaja bio bend. Danas je on tačno ono što smo zamišljali, a san nas vodi dalje – smatra Osman Ahmed.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari