Bejbi Lazanja Foto: EPA-EFE/JESSICA GOW

Predstavnik Hrvatske na Evroviziji Marko Purišić, poznatiji kao Bejbi Lazanja nakon velikog uspeha na muzičkom takmčienju dočekan je na Trgu bana Jelačića, kako dolikuje.

Bejbi Lazanja je odneo drugo mesto na Pesmi za Evroviziju, a njegov povratak u Zagreb je pozdravilo više hiljada ljudi, koji su sa njim zapevali Rim Tim Tagi Dim.

Pored fanova u publici su se našli i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković.

Bejbi Lazanja je ušao u istoriju Hrvatske kao najuspešniji Evrovizijski kandidat od osamostaljenja zemlje. Prethodno je zadarska grupa Riva 1989. godine odnela pobedu, kao predstavnik nekadašnje Jugoslavije.

Da je samo publika glasala, Marko bi definitivno kući poneo pobedu, međutim, žiri je odlučio da je dodeli Švajcarskoj.

Ipak, u Hrvatskoj je Bejbi Lazanja dočekan kao pobednik, a njegov doček na Trgu bana Jelačića komentarišu Danasovi sagovornici.

Jurica Pađen, gitarista, pevač, tekstopisac i frontmen grupe Aerodrom uviđa kako je hrvatska vlast iskoristila popularnost muzičara u svoje svrhe.

– Taj doček je win – win situacija. Dečko je rasturio sa pjesmom, što je potvrdilo i moja očekivanja, ali uskoro idu lokalni i izbori za EU parlament, pa se vlast dosjetila da nije na odmet organizirat nešto što povezuje ugodno s korisnim… – primećuje Pađen.

LJiljana Zdravković, muzička novinarka i pevačica benda The Bite ističe da ga je publika izglasala, publika ga i podržava i podržavaće ga, verovatno i dodatno više zbog činjenice da je njegova pobeda izostala zbog glasova žirija.

– Ako gledam iz svog ugla, ne mogu da kažem da je njegova pesma nešto najboje na svetu što sam čula, ima tu previše elemenata koji su mi imitacija nečeg drugog. Ali me fino „vozi“. I napravljena je da vozi, napravljena je da, zajedno sa scenskim nastupom, pokrene publiku. I to je, pogotovu za ovakav vid takmičenja, podjednako važno, ako ne i važnije od kvaliteta same pesme – primećuje Zdravković.

U tom smislu, dodaje ona, užasni su komentari protiv pobednika i potenciranja njegovog opredeljenja i stajlinga, jer kako kaže – Nemo ima odličnu pesmu i zaista je sjajan izvođač. Čim ga je videla, znala je da ima veliku šansu da pobedi.

– Emotivno, jesam navijala za Marka. I zato što je „naš“ i zato što je harizmatičan i uspeo je da napravi hit koji pokreće ljude, ali najviše zbog toga što u svemu tome deluje zdravo, normalno i kul. Nije pretenciozan ni bezobrazan, ne „hvata“ na neki lažni šarm i neke „ja sam sad zvezda“ fore. Ponašanje mu je normalno, izjave su mu normalne… U krajnjoj liniji, i on je sam izjavio da je Nemova pesma odlična. Otišao je u Švedsku da uradi najbolje što može, i uradio je – kaže Zdravković.

Ona je videla da je i Marko i očekivao da bude u prvih pet, te se to i desilo.

– Mislim da je baš zbog kombinacije hita koji je uspeo da stvori i skromnog i normalnog ponašanja privukao toliko ljudi koji ga podržavaju i nije me ni malo iznenadio broj fanova na dočeku. Njega jeste, baš zbog toga što je „normalac“ i to je sjajno! Želim mu da maksimalno iskoristi taj talas na kojem je, da nastavi da stvara i da ostane „normalac“, koliko god je to moguće u ludnici koja se oko njega sad stvorila, jer ga publika baš zbog toga toliko voli – zaključuje Zdravković.

Marko Kon, kompozitor, tekstopisac, producent i predstavnik Srbije na Evroviziji 2017. takođe primećuje neosporan uspeh Bejbi Lazanje na Evroviziji.

– Ovo je najveći uspeh Hrvatske na Eurosongu do sad. I pobeda im je izmakla zamalo. Uopšte nije neuobičajeno što svog predstavnika dočekuju sa velikim ponosom i zadovoljstvom. Mogu samo da im poželim da nekog od svojih sledećih predstavnika dočekaju i kao pobednika. Naravno, ne bi uopšte bilo loše da se tako nešto i nama ovde dogodi – ukazuje Kon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari